NOS Nieuws

'Air France schrapt 2900 banen'

Air France schrapt 2900 arbeidsplaatsen. Dat zeggen Franse vakbonden tegen Franse media. Het gaat volgens de bonden om de banen van 300 piloten, 900 stewardessen en stewards en 1700 man grondpersoneel. De ondernemingsraad is vanochtend ingelicht, zeggen betrokkenen bij de reorganisatie. Air France komt later vandaag met een verklaring.

Om de kosten terug te brengen zou Air France verder zijn vloot willen verkleinen. Het bedrijf wil af van 14 toestellen voor de lange afstand. En 5 lange-afstandsroutes worden geschrapt. Ook wil Air France een order van 25 Boeing 787's annuleren.

Geen akkoord

Een vergadering vanochtend over de reorganisatie werd geschorst nadat tientallen demonstranten de zaal binnendrongen.

Air France-personeel demonstreert vandaag op luchthaven Charles de Gaulle tegen de plannen. Volgens Air France zullen er door de acties vertragingen zijn, maar vallen er geen vluchten uit.

Air France kon geen akkoord bereiken met de vakbonden over een reorganisatie. Daardoor zijn volgens het bedrijf nu harde maatregelen nodig. Er werken zo'n 70.000 mensen bij Air France.

KLM

KLM, de Nederlandse tak van Air France-KLM, is bezig met een eigen reorganisatie. De directie van KLM heeft met de vakbonden voor piloten, grond- en cabinepersoneel overeenstemming bereikt over meer werken voor hetzelfde geld.

Vorige week lekte uit dat KLM een kwart van de banen wil schrappen bij het management en ondersteunende afdelingen. De komende weken praat KLM intern verder over die reorganisatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl