De eerste groep vluchtelingen kwam vanmiddag aan in Heumensoord
NOS Nieuws

Zorgen bij waterbedrijf over noodopvang Heumensoord

Drinkwaterbedrijf Vitens maakt zich zorgen over natuurgebied Heumensoord, waar een tentenkamp is gebouwd voor maximaal 3000 vluchtelingen. Heumensoord is een belangrijk waterwingebied voor Nijmegen en omgeving. Vitens vreest vervuiling door de olie die nodig is voor de verwarming op het terrein.

Op het terrein komen 60 tot 80 olietanks van elk 1000 liter. Vitens ziet niet zozeer de tanks als een gevaar, maar het menselijk handelen dat nodig is om de tanks aan te vullen. Iedere dag komen er tankwagens om de olievoorraad op peil te houden. "Als daarbij iets fout gaat, hebben we een echte calamiteit", zegt een woordvoerder.

Er zijn al afspraken gemaakt tussen Vitens, het COA en de gemeenten Nijmegen en Heumen. Mocht het grondwater verontreinigd raken, dan draaien de gemeenten op voor de kosten. De provincie Gelderland moet toezicht houden, en die heeft de genomen maatregelen goedgekeurd. Mocht het nodig zijn, dan worden de maatregelen verscherpt.

120.000 huishouders

Het waterwingebied bij Heumensoord beslaat zo'n 200 hectare, waar uit 38 putten water wordt gewonnen. Het gebied dient als bron voor het drinkwater van zo’n 120.000 huishoudens in de regio Nijmegen. Normaal gesproken is het gebied verboden voor auto's, om te voorkomen dat er diesel of benzine in terecht komt.

Vandaag kwamen de eerste vluchtelingen aan. Enkele tientallen hebben de locatie direct weer verlaten, omdat ze klachten hebben over stank en gebrek aan frisse lucht. De opvang is nog niet helemaal klaar; hij wordt de komende weken afgebouwd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl