Bewoners verwelkomen de eerste groep asielzoekers bij Heumensoord
NOS Nieuws

'Vluchtelingen Heumensoord zullen eerste tijd vooral uitrusten'

De eerste vluchtelingen zijn aangekomen bij de noodopvanglocatie Heumensoord, bij Nijmegen. Burgemeester Paul Mengde van Heumen, de gemeente waar Heumensoord onder valt, is niet bang voor ongeregeldheden, zoals in het asielzoekerscentrum in Drachten afgelopen week. "Hier worden drieduizend vluchtelingen opgevangen. Dat is iets anders dan een asielzoekerscentrum. Dat is niet te vergelijken."

De vluchtelingen zullen vooral uitrusten in Heumensoord, denkt hij. "Die mensen hebben de eerste tijd hard nodig om uit te rusten. Die hebben een verschrikkelijke reis achter de rug."

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de opvang opgedeeld in verschillende compartimenten, legt hij uit, en zal ook veel aandacht besteden aan dagopvang, zodat mensen zich niet gaan vervelen.

Zijn gemeente is klaar voor de opvang van de maximaal drieduizend vluchtelingen, zegt Mengde. "We hebben veel positieve berichten gekregen. Ik ben onder de indruk van de reactie van de bewoners. Sommige mensen hebben wel hun zorgen, maar de gastvrijheid is groot."

Tot 1 juni

De vluchtelingen kunnen tot 1 juni in Heumensoord blijven. Daarna moeten ze ergens anders heen, want dan wordt het terrein gebruikt voor de militaire deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse. Die bouwen elk jaar op Heumensoord een eigen kamp op voor het evenement.

Volgens de burgemeester staat die datum vast. "We hebben uitdrukkelijk afgesproken dat het terrein tot 1 juni beschikbaar is. Wat mij betreft is dat een harde datum. Verder ga ik niet op de zaken vooruit lopen."

De opvanglocatie is nog niet helemaal klaar. De komende weken wordt er nog hard gewerkt aan onder meer de dagopvang en de infrastructuur. Wel is er internet, water, riolering en stroom. "De meest elementaire voorzieningen zijn er. Mensen kunnen er natuurlijk eten en slapen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl