Het GeenPeil-referendum wordt de eerste klus van de referendumcommissie
NOS Nieuws

Oud D66-staatssecretaris voorzitter referendumcommissie

Oud D66-staatssecretaris Medy van der Laan is benoemd tot voorzitter van de nieuwe referendumcommissie. Het GeenPeil-referendum wordt de eerste klus van de commissie. Van der Laan was staatssecretaris van Cultuur en Media in het tweede kabinet-Balkenende.

Andere leden van de commissie zijn Aletta Blomberg, hoogleraar recht aan de Erasmusuniversiteit, Willemien den Ouden, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden en Reint Jan Renes, lector crossmediale communicatie.

Ook oud-PvdA-senator Ruud Koole, hoogleraar politicologie in Leiden, maakt deel uit van de referendumcommissie. De leden zijn voor vier jaar benoemd.

Publieke debat

Een belangrijke taak van de commissie is het verdelen van de 2 miljoen euro die per referendum beschikbaar is voor initiatieven om het publieke debat over het referendumonderwerp aan te jagen.

De commissie is zelf ook verantwoordelijk voor het geven van informatie aan kiezers over het referendumonderwerp. Verder bepaalt de commissie de dag waarop het referendum wordt gehouden en de tekst op het stembiljet.

Het referendum van GeenPeil over de politieke en economische samenwerking tussen de EU en Oekraïne vindt ergens komend voorjaar plaats. De kiesraad controleert op dit moment de verzamelde handtekeningen. Als 300.000 van de meer dan 450.000 handtekeningen geldig zijn, gaat het referendum door.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl