Het asielzoekerscentrum Grenshof in Bellingwolde ANP / Huisman Media
NOS Nieuws Binnenland

Gemeenten willen kleinere azc's

Gemeenten moeten de mogelijkheid krijgen om kleinschalige asielzoekerscentra op te starten. Dat vindt Jos Wienen, voorzitter van de asielcommissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Volgens hem is het een oplossing voor het probleem dat veel asielzoekers nu om de paar dagen naar een andere opvanglocatie moeten verkassen.

De plekken die de afgelopen weken in veel gemeenten in rap tempo zijn opgetuigd als opvanglocatie, zijn bedoeld als crisisopvang en in principe maar voor 72 uur beschikbaar. Doordat er in 'echte' azc's niet genoeg definitieve opvangplekken beschikbaar zijn, zijn er asielzoekers die dus van crisisopvang naar crisisopvang verhuizen.

Er zijn dus meer asielzoekerscentra nodig, maar de gemeenten zijn huiverig om die op te starten, zei Wienen in Nieuwsuur. Dat komt volgens hem mede door de eisen die het Centraal Orgaan opvang asielzoekers vanuit het oogpunt van efficiëntie, kosten en goede begeleiding stelt aan de omvang van zo’n azc. 

"Heel veel gemeenten zeggen: wij willen wel graag een bijdrage leveren, maar 500 mensen, dat levert veel weerstand op, wij vrezen daar problemen", zei Wienen. Als het COA kleinere azc's toestaat, kunnen volgens hem meer gemeenten een bijdrage leveren aan de opvang van asielzoekers.

STER reclame