Een Russische MIG
NOS Nieuws

'Russische bommen in Syrië kunnen internationaal probleem worden'

De bombardementen van de Russische luchtmacht in Syrië kunnen verregaande internationale consequenties hebben. Dat zeggen correspondenten David-Jan Godfroid en Sander van Hoorn. "De luchtaanvallen tegen de tegenstanders van Assad zouden vandaag al een probleem kunnen worden", zegt Van Hoorn.

Het Russische leger is begonnen met bombarderen van doelwitten in Syrië. Volgens Syrische autoriteiten zouden er luchtaanvallen hebben plaatsgevonden in de provincies Hama, Latakia en Homs.

Rusland zegt dat het bombardementen zijn in het kader van een anti-terroristische strijd.

David-Jan Godfroid, Rusland-correspondent

Van Hoorn zegt dat het nog onduidelijk is waar de Russische bommen precies zijn gevallen. "Er zijn beelden opgedoken waarop vernielde huizen in Homs te zien zijn", zegt hij. "Maar het is niet duidelijk of de schade is aangericht door Russische gevechtsvliegtuigen. Die lijken namelijk veel op toestellen van de Syrische regering."

  • AP
    Deze huizen in Homs zouden vernield zijn door Russiche bommen
  • AFP
    De stad Talbasseh, dat in de Syrische provincie Homs ligt, zou zijn vernield door bombardementen van het Russische leger
  • AFP
    Het Russische leger zou een stad in de provincie Homs hebben gebombardeerd

Om het leger in te kunnen zetten in Syrië had president Poetin toestemming nodig van het Russische parlement. Die kreeg hij vanochtend. Volgens David-Jan Godfroid gaven de parlementsleden de president een veelomvattend mandaat.

"Rusland zegt dat het een serie bombardementen is in het kader van een anti-terroristische strijd", vertelt hij. "Dat betekent dat de Russische luchtmacht alle groeperingen kan aanvallen die zij als terroristisch zien."

'De vraag is wat Assad heeft gevraagd aan de Russen'

Het kan tot discussie leiden als Rusland groeperingen gaat aanvallen die door andere landen niet als terroristisch worden beschouwd, zegt Godfroid. "Dat kan grote internationale gevolgen hebben. Vooral als het dan gaat om groepen die steun krijgen van het Westen."

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat het leger zich met name zal richten op Islamitische Staat. Bij de bombardementen die vandaag plaatsvonden zouden enkel doelwitten van IS zijn geraakt.

'IS bedreigt de laatste bondgenoot van Rusland in het Midden-Oosten'

Van Hoorn vreest dat die bewering niet helemaal klopt. Er zitten bijna geen IS-strijders in de gebieden waar het Russische leger vandaag heeft gebombardeerd, zegt hij.

Vooral in de provincies Homs en Latakia zijn juist veel milities actief die tegen Assad vechten en door het Westen worden gesteund. "De Russen zullen die groeperingen waarschijnlijk ook gaan bombarderen", denkt Van Hoorn. "Als dat niet vandaag gebeurt, dan wel later deze week."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl