Gevechtsvliegtuigen Rusland worden ingezet in Syrië
NOS Nieuws

Rusland gaat luchtmacht inzetten in Syrië

Het Russische hogerhuis heeft president Poetin toestemming gegeven het leger in te zetten in Syrië. Poetin wil geen grondtroepen inzetten, maar wel luchtaanvallen uitvoeren.

Volgens het Kremlin komt het besluit naar aanleiding van een verzoek van de Syrische president Assad om luchtsteun. Dat maakt de inzet van het leger volgens Rusland legitiem.

Het enige doel van de inzet van het leger is het bestrijden van terrorisme, benadrukte de kabinetschef van Poetin. "Terrorisme moet worden bevochten en de krachten gebundeld, maar wel binnen de internationale wetten." Rusland verwijst daarmee naar de rol van de Verenigde Staten.

Volgens Rusland zijn de aanvallen van de internationale coalitie onder leiding van de VS niet legitiem, omdat er geen resolutie is aangenomen door de VN-Veiligheidsraad en de aanvallen gebeuren zonder toestemming van Assad.

Bagdad

Rusland zal de aanvallen uitvoeren vanuit Bagdad, waar in samenwerking met Iran, Irak en het Syrische regime een anti-terrorismecentrum is opgezet. De internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten zal door Rusland worden geïnformeerd over de aanvallen.

Dat wordt nog een ingewikkelde kwestie, verwacht NOS-correspondent David-Jan Godfroid. "De Russen handelen op verzoek van Assad, maar de VS vallen Islamitische Staat op eigen gezag aan én steunen de oppositie tegen Assad. De Verenigde Staten en Rusland zouden zo, per ongeluk of expres, tegenover elkaar kunnen komen te staan."

De VS wil Assad niet betrekken bij de strijd tegen IS. Rusland, een belangrijke bondgenoot van het Syrische bewind, heeft al militaire adviseurs in Syrië en ook levert het wapens.

Toestemming

Poetin heeft altijd formele toestemming nodig van het Russische hogerhuis voor de inzet van het leger over de grens. De laatste keer dat Poetin om een dergelijke toestemming vroeg, was voor de inname van de Krim.

Het hogerhuis stemde vandaag unaniem in met het verzoek van Poetin. Er is toestemming voor luchtsteun, maar ook voor een paar grondtroepen. "Maar Poetin heeft daarvan gezegd dat die zijn om het materieel te bewaken", zegt Godfroid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl