Talibanstrijders vieren de overwinning in Kunduz
NOS Nieuws

Afghaanse politie: zeker 80 Taliban gedood in Kunduz

Bij gevechten tussen het Afghaanse leger en Talibanstrijders om de stad Kunduz zijn zeker tachtig strijders om het leven gekomen, zegt de Afghaanse politie. Er zijn geen onafhankelijke bronnen die dit aantal kunnen bevestigen.

"Je kunt ervan uitgaan dat als er 80 Talibanstrijders zijn omgekomen er aan de andere kant net zoveel doden zijn gevallen. Een aangevallen partij die wordt overrompeld, heeft meestal de meeste slachtoffers", zegt NOS-correspondent Joeri Boom in het NOS Radio 1 journaal.

De Taliban veroverden Kunduz maandag met een verrassingsaanval en boekten daarmee de grootste overwinning sinds ze in 2001 door een westerse coalitie werden verdreven. Kunduz is een van de rijkste en meest strategisch gelegen plaatsen in Afghanistan.

Gevechten

Er worden nog steeds gevechten gemeld. Het Afghaanse ministerie van Volksgezondheid zegt dat er 16 doden bij ziekenhuizen in de stad zijn gebracht. Bijna 200 mensen zouden gewond zijn geraakt.

Afghaanse commando's op het vliegveld van Kunduz

Artsen zonder Grenzen, dat een ziekenhuis in Kunduz beheert, zegt overspoeld te worden met slachtoffers. Veel mensen hebben schotwonden.

President Ghani, die gisteren precies een jaar aan de macht was, beschuldigt de Taliban ervan burgers in Kunduz als menselijk schild te gebruiken.

Kabul

Joeri Boom zegt dat er in de Afghaanse hoofdstad Kabul niet de angst heerst dat de Taliban die kant opkomen: "Men haalt hier een beetje de schouders op. Kunduz is ver weg en een apart gebied waar de Taliban sterk waren", volgens Boom. "Waarschijnlijk kunnen de Taliban andere steden niet op deze manier te pakken nemen."

Luchtaanvallen

De Amerikaanse luchtmacht geeft het Afghaanse leger luchtsteun, maar volgens bronnen bij de NAVO zijn verdere luchtaanvallen onwaarschijnlijk: het leger wil voorkomen dat er veel burgers om het leven komen. Dat zou betekenen dat er komende dagen een strijd binnen de stad geleverd gaat worden. Veel inwoners zijn bang voor de Taliban, hoewel die via de geluidsinstallaties van moskeeën tot kalmte oproepen en verkondigen dat de bevolking niets te vrezen heeft.

"Kunduz is een showcase, een etalage voor de Taliban. Zo kunnen ze hun kracht tonen en zich van hun beste kant laten zien", zegt Boom. "Er zijn geen moordpartijen geweest onder overheidsdienaren bijvoorbeeld en zo kunnen ze laten zien dat ze de boel willen opbouwen. Dat zeggen ze ook in verklaringen."

Volgens Boom kan dit een uitgangspunt zijn voor vredesbesprekingen in de toekomst, "waarbij ze als een heel sterke, en in hun ogen verantwoorde, partij aan tafel kunnen zitten".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl