Een Afghaanse politie-agent bij de stad Kunduz
NOS Nieuws

'Heel veel gewonden in ziekenhuis Kunduz'

"Onze artsen en chirurgen in Kunduz werken de klok rond. Ze hebben het ontzettend druk", zegt Bart Janssens van Artsen zonder Grenzen. De organisatie beheert het enige ziekenhuis dat nog open is, sinds de Noord-Afghaanse stad werd ingenomen door Talibanstrijders.

Volgens Janssens zijn er heel veel patiënten in het ziekenhuis, veel meer dan normaal. "We hebben zo'n 160 mensen opgenomen, maar er was niet veel plek. We hebben daarom dertig bedden moeten bijplaatsen. Het gaat vooral om mensen met schotwonden, maar ook om patiënten die door explosies gewond zijn geraakt."

De situatie in de stad is redelijk kalm, maar gespannen, zegt Janssens. "Ik heb begrepen dat de Taliban de stad op een beheerste manier beheren." Dat merkt ook correspondent Joeri Boom. "Ze laten zich van hun beste kant zien", zegt hij.

Tegenoffensief

Vanochtend begon het Afghaanse leger met een tegenoffensief. Er zijn commando's ingevlogen en hulptroepen uit andere regio's opgeroepen. Maar dat laatste verloopt niet vlekkeloos, zegt Boom. "Troepen die zijn opgeroepen vanuit Baghlan liggen zwaar onder vuur. Ze zijn in een hinderlaag gelopen, met bermbommen."

De Afghanen worden geholpen door de Amerikanen, die luchtsteun geven. Naar het schijnt is er ook een klein team van het Duitse leger om advies te geven. De Duitsers zijn jarenlang in Kunduz gelegerd geweest.

Volgens president Ghani zijn er al veel Talibanstrijders gedood of gewond geraakt. Janssens zegt dat er ook Talibanstrijders zijn behandeld in de kliniek van Artsen zonder Grenzen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl