AFP

Matthias Müller is de nieuwe bestuursvoorzitter van het Volkswagenconcern. De raad van commissarissen heeft de 62-jarige chef van Volkswagen-dochter Porsche op een persconferentie gepresenteerd als opvolger van Martin Winterkorn, die woensdag opstapte. Müller werd overal al getipt als de grootste kanshebber voor de baan.

Müller krijgt als opdracht om de crisis het hoofd te bieden waarin Volkswagen terecht is gekomen, nu bekend is geworden dat het bedrijf structureel emissietests manipuleerde

De nieuwe topman zei op de persconferentie dat Volkswagen onder zijn leiding aan de strengste standaarden en regelgeving zal gaan voldoen en dat hij alles zal doen om het vertrouwen van de consumenten terug te winnen. Volgens Müller zal Volkswagen sterker uit de crisis tevoorschijn komen.

Rechtszaken

Nadat de manipulatie deze week bekend was geworden, kelderde het Volkswagen-aandeel. Het herstel van vertrouwen bij beleggers krijgt daarom topprioriteit.

Verder zal Müller het bedrijf door een periode vol rechtszaken moeten loodsen. Om schadeclaims te kunnen betalen, is eerder deze week al 6,5 miljard euro opzij gezet. In de VS wordt het bedrijf strafrechtelijk vervolgd voor het overtreden van de milieuwet. De boetes daarvoor kunnen oplopen tot 18 miljard euro.

Ook in Europa dreigen strafrechtelijke en civielrechtelijk procedures. In Nederland stelt beleggersvereniging VEB Volkswagen aansprakelijk voor de schade die Nederlandse beleggers hebben geleden.

Weinig vijanden

Met Matthias Müller kiest het bedrijf voor een topman die uit de eigen gelederen voortkomt. Hij typeert zichzelf als een 'kind van het bedrijf'. Müller werkte jarenlang met Winterkorn samen en was chef bij twee prestigieuze merken van Volkswagen, Audi en Porsche. 

De ingenieur ligt goed binnen het concern. Hij heeft weinig vijanden, in tegenstelling tot Winterkorn, die in het voorjaar een machtsstrijd met grootaandeelhouder Ferdinand Piëch ternauwernood overleefde.

Aangenomen moet worden dat de commissarissen zich ervan hebben overtuigd dat Müller niet op de hoogte is geweest van de manipulatie van milieutesten. Toen in 2009 het eerste model met de manipulatiesoftware op de markt kwam, de Volkswagen Jetta, leidde Müller de strategische afdeling van Volkswagen.

Matthias Müller, de nieuwe topman van het Volkswagen-concern EPA

Critici zeggen dat Müllers verbondenheid met het bedrijf een nadeel kan zijn, omdat het daardoor moeilijker zou zijn om schoon schip te maken.

Niet helemaal weg

Naar nu blijkt, weigert Martin Winterkorn op te stappen als bestuursvoorzitter van Porsche Automobil Holding SE, dat de aandelen van de families Porsche en Piëch beheert. De holding bezit 51 procent van de Volkswagen-aandelen en kan daarmee grote invloed uitoefenen op de gang van zaken bij Volkswagen, bijvoorbeeld op het interne onderzoek naar het dieselschandaal. Volgens Duitse media wordt druk op Winterkorn uitgeoefend om ook deze functie op te geven.

STER reclame