De aankomst in Eindhoven van een kist met menselijke resten in februari van dit jaar
NOS Nieuws

Opnieuw stoffelijke resten van vlucht MH17 gevonden

In het oosten van Oekraïne zijn opnieuw stoffelijke resten gevonden van slachtoffers van vlucht MH17. Ze worden met een lijnvlucht van Charkov overgebracht naar Schiphol, meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De overblijfselen zijn gevonden bij de plek waar het grootste deel van het verongelukte toestel neerkwam, in de buurt van het dorp Grabovo, en werden sinds 1 mei verzameld door de plaatselijke autoriteiten.

Een Nederlands team van acht mensen is in Oekraïne om de stoffelijke resten, persoonlijke bezittingen en resten van het verongelukte vliegtuig op te halen.

Ander ceremonieel

Omdat het identificatieproces inmiddels grotendeels is afgerond, is het ceremonieel waarmee de stoffelijke resten in Nederland worden ontvangen gewijzigd, zegt het ministerie. Medewerkers van het Landelijk Team Forensische Opsporing brengen de stoffelijke resten met een lijnvlucht naar Schiphol.

Medewerkers van de Koninklijke Marechaussee zorgen daar voor een gepaste ceremoniële ontvangst met een formeel gedenkmoment. Dat gebeurt buiten het zicht van media. De families van de twee slachtoffers die nog niet geïdentificeerd zijn, zijn uitgenodigd om erbij te zijn.

Piet Ploeg verloor zijn broer bij de vliegramp met de MH17

Tot dusver gingen stoffelijke resten met een militair toestel naar Eindhoven waarna ze in een konvooi werden overgebracht naar de Korporaal van Oudheusden Kazerne bij Hilversum voor identificatie.

Spullen verzameld

Bij het afronden van de repatriëringsmissie eind april, werd afgesproken dat de burgemeesters van de plaatsen bij de rampplek resten die met de ramp te maken kunnen hebben, zouden verzamelen en veiligstellen. Inwoners van de dorpen in het gebied kunnen nog steeds op vaste punten gevonden spullen inleveren.

In een dorp vlak bij de rampplek werden de afgelopen maanden resten van het vliegtuig en persoonlijke bezittingen verzameld

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines was op 17 juli vorig jaar op weg van Schiphol naar Kuala Lumpur en is vermoedelijk uit de lucht geschoten met een Russische raket. Daarbij kwamen alle 298 mensen aan boord om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onderzoek naar het neerhalen van de Boeing 777. Het eindrapport verschijnt op 13 oktober. Gisteren werd bekend dat Nederland en andere landen met slachtoffers van vlucht MH17 overwegen een eigen tribunaal op te richten om de daders te vervolgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl