Nederlandse en Maleisische onderzoekers aan het werk op de rampplek in Oost-Oekraïne
NOS Nieuws

'Vijflandenoverleg over oprichting MH17-tribunaal'

Vijf landen die betrokken zijn bij het MH17-onderzoek overwegen een tribunaal op te richten voor degenen die het toestel boven Oekraïne hebben neergehaald. Het gaat om Australië, Nederland, België, Maleisië en Oekraïne. Dat heeft de Australische minister Bishop van Buitenlandse Zaken gezegd tegen The New York Times.

Sinds Rusland de oprichting van een tribunaal onder de vlag van de Verenigde Naties deze zomer blokkeerde, zoeken de betrokken landen naar een andere manier om de daders te berechten. Volgens Bishop is een eigen tribunaal een serieuze optie. "Er is een aantal mogelijkheden en ik verzeker u dat internationale strafjuristen eraan werken."

De kwestie komt volgens Bishop dinsdag aan de orde als de ministers van de vijf landen elkaar ontmoeten. Ze zijn dan in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Lockerbie

Al kort nadat Rusland de oprichting van een VN-tribunaal met een veto had geblokkeerd, werd geopperd dat de vijf landen een eigen tribunaal zouden kunnen beginnen. In het verleden gebeurde iets soortgelijks naar aanleiding van de aanslag op een vliegtuig boven het Schotse Lockerbie.

Volgens Bishop is voor een 'eigen' tribunaal voor vlucht MH17 geen goedkeuring van de VN nodig. Een andere optie is dat de verdachten worden berecht in de vijf afzonderlijke landen, zegt ze.

De Australische minister sluit overigens niet uit dat de landen opnieuw een verzoek tot een VN-tribunaal indienen als het door Nederland geleide onderzoek naar de ramp klaar is. Ze wil nog niet vooruitlopen op de details van dat onderzoek, maar alles wijst erop dat door Rusland gesteunde separatisten achter het neerhalen van het toestel zitten, zegt ze.

Opties

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is terughoudender dan Bishop. "Er is nog veel juridisch werk te verrichten. De landen houden voortdurend contact", zegt een woordvoerder van het ministerie. Nederland heeft nog niet gekozen voor een bepaalde vorm van een tribunaal. "Alle opties liggen nog op tafel."

Bij het gesprek dinsdag zullen premier Rutte en minister Koenders aanwezig zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl