NOS Nieuws

'Medewerkers asielzoekerscentra kunnen terrorisme herkennen'

De veiligheidsdiensten houden er "absoluut" rekening mee dat mensen kunnen radicaliseren in asielzoekerscentra. Dat zegt Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). "Net zoals dat in de hele samenleving kan gebeuren. Daarom zijn de medewerkers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers en de Immigratie- en Naturalisatiedienst erop getraind dat ze die signalen zien en kunnen optreden."

Eerder vandaag lieten de NCTV en de inlichtingendienst AIVD weten dat er geen signalen zijn dat terroristische organisaties op grote schaal proberen om jihadstrijders als vluchteling Europa binnen te krijgen. De afgelopen weken beweerden enkele politici dat er duizenden terroristen naar Europa worden gesmokkeld.

Dick Schoof over jihadstrijders

"Er zijn geen aanwijzingen voor, maar het kan in een individueel geval mogelijk zijn", zegt Schoof. "Het is bekend dat terroristische organisaties interesse hebben voor de vluchtelingenstromen, maar we zien niet dat er duizenden jihadisten Europa binnenkomen door misbruik van asielprocedures."

Controle

Volgens Schoof worden asielzoekers gecontroleerd bij aankomst. "Er vindt een intake plaats. Daarbij worden persoonlijke gegevens geregistreerd en die informatie wordt gedeeld met andere diensten." Wat volgt is een inschatting of iemand daadwerkelijk een vluchteling is, zegt hij.

Terreurgroep Islamitische Staat zou eerder beweerd hebben dat er 4000 jihadisten naar Europa zijn gesmokkeld. De berichten daarover zijn verspreid door anonieme mensensmokkelaars en kunnen lastig worden geverifieerd. De Nederlandse inlichtingendiensten zien deze toestroom dus niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl