Asielzoekers arriveren bij een opvanglocatie in Apeldoorn ANP

Er zijn geen signalen dat Islamitische Staat (IS) structureel probeert om jihadstrijders als asielzoeker naar Europa te sturen. Dat zeggen terrorismebestrijder Dick Schoof en een woordvoerder van de inlichtingendienst AIVD tegen de Volkskrant. De afgelopen weken beweerden politici dat er duizenden IS-strijders naar Europa worden gesmokkeld. Onder andere PVV-leider Geert Wilders waarschuwde hiervoor tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. 

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Dick Schoof, zegt in de krant "dat er op dit moment geen informatie is die erop duidt dat zich in de migrantenstromen vanuit het Midden-Oosten en Noord-Afrika grote aantallen jihadisten bevinden die opzettelijk naar Europa worden gestuurd."

IS zou claimen dat het '4000 strijders' Europa heeft binnengesmokkeld. Maar die berichten zijn verspreid door anonieme smokkelaars en ze zijn moeilijk te verifiëren. De Nederlandse inlichtingendiensten zien deze toestroom niet. Wel zeggen ze dat het in "individuele gevallen" mogelijk blijft dat de asielstroom wordt gebruikt door "personen met plannen voor een terroristische aanslag". 

Bangmakerij

Terreurdeskundige Bibi van Ginkel van Clingendael is niet verrast door de constatering van de AIVD en de NCTV. "Politici die denken dat duizenden deze kant op komen tegelijkertijd met die grote stroom vluchtelingen, dat vind ik totaal overtrokken en enigszins absurd. Meer op bangmakerij gericht", aldus Van Ginkel in het NOS Radio 1 Journaal.       

Volgens haar is het niet logisch dat jihadstrijders met een boot Europa binnen willen komen. "Het is een lange en moeizame reis die deze mensen moeten ondergaan. En terroristen kiezen over het algemeen niet de weg van de meeste weerstand, maar de weg van de minste weerstand."

Toch sluit ook Van Ginkel niet uit dat er met de vluchtelingenstroom incidenteel mensen met verkeerde intenties Europa binnenkomen. "Dat is natuurlijk niet uit te sluiten en daarom moeten de procedures wel zorgvuldig plaatsvinden, zodat mensen goed gescreend worden als ze zich melden als asielzoeker", zegt de terreurdeskundige.     

STER reclame