UEFA-voorzitter Michel Platini (l) en Nicolas Sarkozy op de tribune tijdens de Europa League
NOS Voetbal

Platini: Sarkozy vroeg mij niet om Qatar-stem

UEFA-voorzitter Michel Platini is vandaag in Zürich tegenover de NOS uitgebreid ingegaan op zijn veelbesproken stem op Qatar bij de toewijzing van het WK voetbal 2022.

Platini heeft eerder al openlijk toegeven dat bij de stemming op 2 december 2010 zijn voorkeur is gegaan naar het puissant rijke oliestaatje als organisator van het bewuste WK. In verschillende publicaties is gesuggereerd dat hij dat gedaan zou hebben op verzoek van de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy. Maar dat ontkent Platini nu tegenover de NOS: "Sarkozy heeft mij nooit gevraagd om voor Qatar te stemmen. Maar ik wist natuurlijk wel dat het goed zou zijn."

Een artikel in het voetbalblad France Football van januari 2013 bracht de stem van Platini voor Qatar in verband met zakendeals die niet lang na de WK-toewijzing werden gesloten. Zo was daar de Qatarese overname van Paris Saint-Germain voor 76 miljoen euro, de favoriete club van Sarkozy.

Voorts startte het Qatarese Al-Jazeera een Frans tv-kanaal met de naam BeIN Sport en betaalde het 150 miljoen voor de uitzendrechten van het Franse voetbal tot en met 2016.

Ontmoeting niet gearrangeerd

France Football publiceerde ook over een ontmoeting in Parijs, ongeveer twee weken voor de toewijzing van het WK 2022. Het treffen zou hebben plaatsgevonden in het Elysée, het Franse regeringsgebouw. Volgens het tijdschrift waren hierbij in elk geval kroonprins Tamim bin Hamad al-Thani van Qatar (de huidige Emir), de Franse president Nicolas Sarkozy en Michel Platini aanwezig.

Platini ontkent vandaag in Zürich niet dat de ontmoeting op het Elysée heeft plaatsgevonden. Maar wel dat deze vooraf gearrangeerd zou zijn. "Ik was daar die dag bij Sarkozy en kwam daar de Qatari tegen. Ik wist niet dat ze er zouden zijn."

Ik ben de enige die openlijk heeft gezegd dat hij voor Qatar heeft gestemd.

Michel Platini over de toewijzing van het WK voetbal 2022

Trots op openheid

Volgens ingewijden had Platini zijn stem eerst beloofd aan de Verenigde Staten en voorzitter Sunil Gulati van de Amerikaanse voetbalbond. Pas later, vlak voor de verkiezingen, besloot de Fransman zijn steun te verlenen aan het Qatarese bid voor 2022. Ook dat ontkent hij niet in Zürich: "Ik heb dat misschien tegen Gulati gezegd. Maar dingen kunnen veranderen."

Platini is trots op zijn openheid. "Ik ben de enige die openlijk heeft gezegd dat hij voor Qatar heeft gestemd." Maar de Fransman spreekt tegen dat andere leden van het uitvoerend comité met hem hebben meegestemd. "Iedereen neemt zijn eigen beslissingen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl