NOS Nieuws

Europese Commissie: tijd voor verdere actie

Timmermans: alle lidstaten zijn gebonden aan dit besluit

De Europese Unie lijkt machteloos te staan tegenover de honderdduizenden vluchtelingen die naar Europa komen. De druk op de Europese leiders om met een antwoord op de vluchtelingencrisis te komen, is groot. En dus komen regeringsleiders vanavond opnieuw bij elkaar in Brussel.

De Europese Commissie presenteerde aan het begin van de middag opnieuw een lijst met voorstellen aan de regeringsleiders. De Commissie pleit voor verschillende maatregelen.

- Gezamenlijke controle aan de buitengrenzen van Europa. Landen gooien nu afzonderlijk hun grenzen dicht. Met een gezamenlijke controle aan de buitengrenzen moet dat worden voorkomen.

- Instellen van zogenoemde ‘hotspots’: opvangkampen aan de grenzen van Europa, in ieder geval in Italië en Griekenland. In die kampen moeten vluchtelingen worden opvangen en van daaruit wordt de asielprocedure in gang gezet.

- Herziening van het Dublin-systeem. Dat is de afspraak dat de eerste EU-lidstaat waar iemand asiel aanvraagt, verantwoordelijk is voor het behandelen van het asielverzoek. Met de verplichte herverdeling van 120.000 vluchtelingen waartoe de EU-lidstaten gisteren besloten, gaat dit systeem op de schop. Ook voor nieuwe gevallen moet er een vaste regeling komen, als het aan de Commissie ligt.

- Het opstellen van een gezamenlijke lijst van veilige landen. Als migranten daar vandaan komen hebben ze geen recht op asiel binnen de Europese Unie.

- Verbetering van de omstandigheden in vluchtelingenkampen in Turkije, Libanon en Turkije. Met als doel dat mensen daar blijven, en uiteindelijk ook daar hun asielaanvraag indienen.

Gisteren besloten de Europese ministers per stemming tot de herverdeling van 120.000 vluchtelingen. Tot grote woede van Slowakije, dat vandaag liet weten naar het Europees Hof te stappen.

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zegt dat het besluit tot herverdeling "een historische, eerste uiting is van Europese solidariteit".
Maar, zo benadrukt hij: "Dit moet niet het einde van het verhaal zijn. Het is tijd voor verdere, duidelijke en gecoördineerde actie van de Europese Unie en alle lidstaten", aldus Juncker.

Vluchtelingenstroom houdt aan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl