'Meer dan 50 miljoen euro schade door wateroverlast VUmc'
De schade door de wateroverlast van het VU Medisch Centrum in Amsterdam bedraagt naar verwachting meer dan 50 miljoen euro. Dat zei bestuursvoorzitter Wouter Bos bij de heropening van het ziekenhuis, dat 8 september helemaal werd geëvacueerd na een grote overstroming.
Daags na de overstroming werd de materiële schade al op tientallen miljoenen euro's geschat. Een aantal technische installaties in de kelder werd zwaar of onherstelbaar beschadigd. Het ketelhuis ging geheel verloren. Dat voorziet het hele ziekenhuis van water, of het nu kokend water, stoom, drinkwater of spoelwater betreft.
Daarboven komt nog de immateriële schade, die volgens Bos ook nog eens in de tientallen miljoenen loopt. Daarbij gaat het vooral om gederfde inkomsten doordat het ziekenhuis noodgedwongen de deuren moest sluiten. De operationele kosten van bijna twee miljoen euro per dag liepen intussen grotendeels door.
Experts buigen zich nu over de schuldvraag. De waterschade ontstond door een breuk in een waterleiding van Waternet. "Wij zijn goed verzekerd, dus of het onze verzekering is die betaalt, of die van Waternet, dat merken we vanzelf."
Feestje
Het VUmc is sinds vanmorgen weer volledig in gebruik. Gisteren konden voor het eerst in twee weken weer operaties worden uitgevoerd. Nu is ook de afdeling spoedeisende hulp weer open.
Er zijn de afgelopen weken noodvoorzieningen geplaatst. Bos is blij dat het VUmc weer volledig in gebruik is. "In een ziekenhuis vier je niet snel een feestje, want onze patiënten komen hier niet voor de lol, maar al onze medewerkers hebben wel enorm gewacht op dit moment."
De noodvoorzieningen werken allemaal stabiel, zegt Bos. "Maar er moet nog veel gebeuren. De noodvoorzieningen moeten het een tijdje doen, totdat we tijdelijke voorzieningen bouwen. Daarna moeten er permanente voorzieningen komen."