NOS Nieuws

'Mogelijk veel meer iOS-apps besmet met malware dan gedacht'

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Het is volgens beveiligingsbedrijf Palo Alto Networks mogelijk dat er veel meer iOS-apps malware-code bevatten dan tot nu toe werd aangenomen. Gisteren werd er nog gesproken over ongeveer honderd getroffen apps, waarvan het merendeel uit China kwam.

Malware is software die ergens ongewild wordt geïnstalleerd en op diverse plekken kan worden gebruikt. In dit geval ging het om softwarecode die een 'achterdeurtje' bouwde in apps, zonder dat de ontwikkelaars het doorhadden. Op deze manier konden kwaadwillenden informatie, zoals wachtwoorden, wegsluizen.

De onderzoekers van het bedrijf werken momenteel samen met Apple, Amazon (dat veel servers levert) en de Chinese zoekmachine Baidu om vast te stellen welke apps precies getroffen zijn. Diverse Chinese beveiligingsbedrijven doen hetzelfde. Zo meldt Qihoo 360 dat er sprake zou zijn voor 344 geïnfecteerde apps. Het Pangu Team doet daar een flinke schep bovenop en heeft het zelfs over 3.418 getroffen apps.

Nederlandse impact onduidelijk

Deze getallen zijn volgens Palo Alto op dit moment niet te verifiëren. Wel zegt het bedrijf dat de verspreiding van de kwaadaardige code waarschijnlijk in maart van dit jaar begon, waardoor het daadwerkelijk aantal getroffen apps veel groter kan zijn. Het bedrijf noemt daarbij geen getallen.

Of dit ook betekent dat de schade voor Nederlandse gebruikers groter is valt lastig vast te stellen. Aangezien het probleem uit China afkomstig is, zullen waarschijnlijk vooral Chinese apps zijn getroffen. Het is alleen ook zo dat China een interessant land is om ontwikkelwerk aan uit te besteden. Dat betekent dat bedrijven in Europa en Amerika aan Chinese ontwikkelaars kunnen vragen om de app te bouwen. Dat maakt de kans op besmetting groter.

Grote bedrijven, die voldoende geld hebben voor app-ontwikkeling, bouwen steeds vaker zelf apps. De kans dat er echt veelgebruikte applicaties bijzitten lijkt daarom klein, maar is niet uit te sluiten.

Deze apps zijn of waren besmet

Van deze apps is zeker dat ze besmet waren. Wie een van deze apps op zijn telefoon had staan, doet er goed aan om te kijken of er een software-update beschikbaar is die het probleem verhelpt. Zo niet, dan kun je de app het beste verwijderen.

- Lifesmart 1.0.44
- CamScanner
- CamCard
- SegmentFault 2.8
- OPlayer 2.1.05
- Mercury
- WinZip
- Musical.ly
- PDFReader
- guaji_gangtai en
- Perfect365
- PDFReader Free
- WhiteTile
- IHexin
- WinZip Standard
- MoreLikers2
- CamScanner Lite
- MobileTicket
- iVMS-4500
- OPlayer Lite
- QYER
- golfsense
- ting
- installer
- golfsensehd
- Wallpapers10000
- CSMBP-AppStore
- MSL108
- ChinaUnicom3.x
- TinyDeal.com
- snapgrab copy
- iOBD2
- PocketScanner
- CuteCUT
- AmHexinForPad
- SuperJewelsQuest2
- air2
- InstaFollower
- CamScanner Pro
- baba
- WeLoop
- DataMonitor
- MSL070
- nice dev
- immtdchs
- OPlayer
- FlappyCircle
- BiaoQingBao
- SaveSnap
- WeChat
- Guitar Master
- jin
- WinZip Sector
- Quick Save

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl