Het ontgrendelscherm op de iPhone 6 Nando Kasteleijn / NOS

Er is opnieuw een manier gevonden om de beveiliging van iOS-apparaten deels te omzeilen. Onderzoekers hebben ontdekt dat het via een aantal handelingen relatief makkelijk is om alle foto's te bekijken, ook als de eigenaar zijn telefoon heeft vergrendeld met een code. 

Daar hoeft geen computerspecialist aan te pas te komen, er is alleen beetje timing nodig. De methode werkt op iOS 9, het nieuwste mobiele besturingssysteem van Apple.

Ontgrendelscherm

iOS-apparaten beschikken standaard over een virtuele assistent, Siri. Dit is een computergestuurde stem die je vragen kunt stellen. Handig als je zelf even niet iets handmatig kan opzoeken, zoals in de auto. Siri kan worden opgeroepen door de ronde knop onderaan het scherm lang ingedrukt te houden (hiervoor moet Siri wel eenmalig worden geactiveerd via de instellingen-app).

Het besturingssysteem biedt standaard de mogelijkheid om Siri van het ontgrendelscherm op te roepen, dus zonder dat je je inlogcode moet invoeren. Dit voorkomt dat je tijdens het rijden alsnog dingen handmatig moet gaan doen. Alleen dezelfde optie maakt het ook mogelijk om dus onbedoeld via enkele extra handelingen foto's te bekijken. Het oproepen van Siri zonder inlogcode is uit zetten via de instellingen-app, alleen hierdoor valt wel een deel van Siri's functionaliteit weg.

Nu het probleem openbaar is geworden, zal Apple de fout waarschijnlijk in een volgende software-update oplossen.

Eerdere hacks

Dit is niet de eerste keer dat er een manier is gevonden om het codeslot te omzeilen en de telefoon helemaal, of gedeeltelijk te kunnen gebruiken. Zo werd in iOS 8.1 een softwarefout gevonden waardoor het met apparatuur ter waarde van enkele honderden dollars mogelijk was om de telefoon compleet te gebruiken. Het probleem werd opgelost in versie 8.1.1.

STER reclame