NOS Nieuws

VW-topman door het stof: we hebben het totaal verprutst

Topman Volkswagen VS: 'We hebben het verprutst'

De topman van Volkswagen in de VS heeft in navolging van zijn Duitse baas excuses aangeboden voor het geknoei met milieutesten."Ons bedrijf was oneerlijk tegenover milieudienst EPA, de Californische autoriteiten en tegen jullie allemaal. We hebben het totaal verprutst", zei Michael Horn bij de presentatie van de nieuwe Volkswagen Passat in New York.

De afgelopen dagen kwam naar buiten dat VW-diesels in de VS zo waren ingesteld dat ze bij testen voldeden aan milieunormen, maar bij normaal gebruik niet.

Miljardenboete

"We moeten onze auto's repareren en ervoor zorgen dat dit nooit meer gebeurt", zei Horn. "En we moeten dit goedmaken met de overheid, onze klanten, werknemers en dealers. Dit soort gedrag komt niet overeen met onze waarden, dit gaat compleet in tegen waar wij in geloven. We zullen ons inzetten om te doen wat moet gebeuren en hopen jullie vertrouwen terug te winnen."

Het bedrijf krijgt mogelijk een miljardenboete voor het gesjoemel.
Volgens Amerikaanse media wordt er ook een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Door de ophef staat het aandeel Volkswagen onder grote druk. Gisteren verloor VW bijna 20 procent, vanochtend opende het aandeel in Frankfurt 3,3 procent lager. Om 11.00 uur was het verlies opgelopen tot bijna 6 procent. Ook aandelen van andere Duitse automerken staan lager.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl