Flickr / Yuankuei / Creative Commons by nc-sa 2.0

Terwijl Volkswagen op de beurs en in de VS onder vuur ligt over het uitlaatgassenschandaal, kijkt ook de rest van de wereld naar de manier waarop de automaker de uitstoot van diesels test.

Zo willen Italië en Australië opheldering van Volkswagen. De autoriteiten in Sydney willen weten hoe het zit met de uitstoot van VW-diesels die in dit land rijden. En de Duitse minister Dobrindt van Verkeer wil een onderzoek of VW ook buiten de VS met testen heeft gemanipuleerd.

Eerder al liet Zuid-Korea weten dat het diesels van VW op de uitstoot gaat controleren. Als blijkt dat er iets mis is, worden ook auto's van andere Duitse merken onderzocht, zegt het ministerie van Milieu in Seoul.

Snel

In Zuid-Korea rijden steeds meer Duitse auto's. Merken als VW, Mercedes en BMW komen sterk op, ten koste van de binnenlandse merken, zoals Hyundai.

De vraag is of Zuid-Korea het schandaal gebruikt om de opmars van de Duitse merken te stuiten. "Ze waren er in elk geval wel heel snel bij", zegt autojournalist Wim Oude Weernink.

Software

Ook de Duitse automobielclub ACE wil weten hoe VW de uitstoot test. Bovendien is ACE benieuwd hoe andere merken daarmee omgaan. "Het is zeer waarschijnlijk dat ook andere fabrikanten bij het testen software gebruiken, waarvan de resultaten niets te maken hebben met de feitelijke uitstoot", zegt een woordvoerder van ACE.

In Europa rijden veel meer dieselauto's dan in de VS. Oude Weernink verwacht dan ook dat de Duitse automaker ook hier onder het vergrootglas wordt gelegd. "Brussel kan niet achterblijven. Het trucje met de software kun je ook hier toepassen."

Oude Weernink is vooral benieuwd naar de reactie uit Frankrijk. "Nergens rijden zoveel mensen diesel als in Frankrijk. Tegelijk is er een sterke anti-diesellobby in het land."

STER reclame