Hollandse Hoogte
NOS Nieuws

'Actieplan nodig voor hoogopgeleide Syriërs'

Er moet een nationaal actieplan komen om hoogopgeleide Syriërs sneller te laten integreren en aan het werk te krijgen. Dat wil de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. "Onder Syrische studenten zijn relatief veel hoog opgeleiden, zij willen graag doorstuderen en werken op hoog niveau in Nederland", zegt Albert de Voogd van UAF.

De stichting wil dat diploma's sneller worden omgezet en mensen sneller hun opleiding in Nederland af kunnen maken. "Naar schatting is 70 procent van de vluchtelingen die ons land binnenkomen hoger opgeleid", legt De Voogd uit. Nu duurt het vaak nog lang voordat vluchtelingen de juiste papieren hebben om op hoog niveau aan het werk te kunnen.

Ook topman De Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW wil dat vluchtelingen snel kunnen worden ingezet in sectoren waar tekorten zijn aan personeel. Samen met het kabinet en Randstad bekijkt VNO-NCW of bijvoorbeeld vluchtelingen met een technische of ict-achtergrond snel geholpen kunnen worden.

Iraakse arts in Maastricht

Een van die hoger opgeleide vluchtelingen is de 30-jarige Firas Al-Khoury uit Irak. Hij vluchtte drieënhalf jaar geleden naar Nederland. In Bagdad werkte hij als arts op de spoedeisende hulp, nu is hij arts-assistent in het Maastricht UMC.

"Het duurde erg lang voordat ik mijn papieren op orde had", zegt Al-Khoury. "Ik moest eerst de taal leren, de inburgeringscursus doen en daarna een diploma voor buitenlands arts halen."

"Gelukkig is het uiteindelijk toch gelukt om weer in een ziekenhuis te werken." De Iraakse arts-assistent hoopt dat de vluchtelingen die nu Nederland binnenkomen dezelfde kans krijgen als hij. "Je wilt iets teruggeven aan de Nederlandse maatschappij en niet een passieve vluchteling zijn. Ik denk dat de meeste vluchtelingen dat hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl