NOS Nieuws

Chaotisch oponthoud nog maar 5 kilometer van Duitsland

Ze zijn nog maar 5 kilometer van hun doel verwijderd, de Duitse grens. Enkele honderden vluchtelingen zijn voorlopig gestrand op een brug bij de grensovergang Freilassing in Oostenrijk. Ze zijn met de trein uit Wenen naar het naburige Salzburg gereisd en vandaar naar de grenspost gegaan.

De toestand is chaotisch en er is geen enkele hulp, zegt verslaggever Paul Sanders. Hij zag hoe de asielzoekers na een nacht in tentjes of onder een stuk plastic, aan de dag begonnen. "Ze scharrelen hun spulletjes bij elkaar en doen hun behoefte in de struiken. Er zijn geen wc's en andere voorzieningen."

  • EPA
  • Paul Sanders / NOS
  • Paul Sanders / NOS
  • Paul Sanders / NOS

De asielzoekers, vooral afkomstig uit Syrië en Afghanistan, zijn blij dat ze na een lange reis zover zijn gekomen, maar moeten hier nog wat geduld hebben. Reden zijn de controles die Duitsland zondag instelde op de grens met Oostenrijk.

Verstek

Sindsdien laat de Duitse grenspolitie vluchtelingen een voor een toe, voordat ze aan de andere kant van de grens worden geregistreerd in de asielprocedure belanden.

De meeste vluchtelingen zijn gelaten, zegt Sanders. "Maar het is een drukte van jewelste en is er gedrang." De enige hulp die ze krijgen komt van vrijwilligers die met water, broodjes en fruit langskomen. "De overheid laat verstek gaan, want Oostenrijk wil de komst van vluchtelingen ontmoedigen. Ook van de Duitse overheid is niets te bekennen."

De afgelopen dagen zijn hier 3500 vluchtelingen de grens overgegaan. Waarschijnlijk komen er vandaag in Salzburg weer treinen met asielzoekers aan. Mondjesmaat gaan ze vanaf de brug de Duitse grens over, maar voorlopig komen er ook dagelijks nieuwe vluchtelingen bij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl