Vluchtelingen rusten op het station in Dugo Selo, bij Zagreb
NOS Nieuws

'Kroatië weet nog niet wat het met de vluchtelingen aan moet'

Nu de grens tussen Servië en Hongarije is afgesloten, komen steeds meer vluchtelingen naar Kroatië. Correspondent Marcel van der Steen zag de eerste bussen aankomen met mensen uit Presevo, het zuiden van Servië.

"Ze konden hier de grens overlopen, zo'n anderhalve kilometer. Ze werden opgevangen door agenten en naar het politiebureau gebracht. Daar werden ze geregistreerd."

Gisteravond stapte een groep van zo'n 800 vluchtelingen op de trein richting de hoofdstad Zagreb. Het lijkt er op dat Kroatië de vluchtelingen snel wil doorvoeren. Maar wat er in Zagreb met hen gaat gebeuren is nog onduidelijk, zegt Van der Steen.

'Dankjewel Kroatië dat jullie ons willen opvangen'

"De minister van Binnenlandse Zaken bleef onduidelijk toen hem werd gevraagd of de vluchtelingen in Kroatië moeten blijven of kunnen doorreizen. Het leek erop of hij het zelf ook niet wist. Ik denk dat de komende dagen duidelijk moet worden of de mensen die hier zijn naar Slovenië kunnen om daarna verder te reizen naar Oostenrijk of Duitsland."

"De druk op Kroatië neemt toe", zegt Van der Steen. "De regering werkt aan opvangplekken, maar er zijn er nu nog niet veel. Kroatië zegt ongeveer 10.000 vluchtelingen op te kunnen vangen. Als dit zo blijft doorgaan, is dat aantal snel gehaald."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl