Groningers heten vluchtelingen welkom, eerder deze week

Meeste gemeenten willen asielopvang overwegen

  • Ardi Vleugels

    Researchredacteur zorg

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

  • Ardi Vleugels

    Researchredacteur zorg

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

Gemeenten zijn bereid vluchtelingen op te vangen of daar in elk geval over na te denken. Dat is het beeld in een onderzoek dat de NOS deed in samenwerking met de regionale omroepen.

Meer dan 230 van de 393 Nederlandse gemeenten deden aan het onderzoek mee. Op de vraag ‘Bent u bereid asielzoekers op te vangen?’, antwoordt 43 procent ‘ja’ en zegt 53 procent ‘misschien’. Ongeveer de helft van de deelnemende gemeenten heeft de afgelopen twintig jaar al eens vluchtelingen opgevangen.

4 procent houdt het op ‘nee’. "Geen huisvesting voor asielzoekers, we kunnen geen opvang bieden", zegt de Limburgse gemeente Landgraaf. "Het lijkt handiger wanneer asielzoekers geclusterd worden opgevangen, in onze kleine gemeente zien we daarvoor geen mogelijkheden", stelt Midden-Delfland (Zuid-Holland).

Maar ook sommige van de ‘nee-gemeenten’ gooien de deur niet definitief dicht. "Van gemeentewege wordt de problematiek zorgvuldig gevolgd", laat bijvoorbeeld het Brabantse Woensdrecht weten. Maasgouw (Limburg) had eerder laten weten geen plek te hebben voor asielzoekers, maar is daar in inmiddels van teruggekomen.

Misschien

Gemeenten die aangeven ‘misschien’ bereid zijn asielzoekers op te vangen, willen het besluit daarover over het algemeen laten afhangen van wat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) precies van ze verwacht, als het gaat om aantallen en gebouwen. Of ze geven aan nog met de gemeenteraad te moeten overleggen.

Staatssecretaris Dijkhoff riep burgemeesters en wethouders gisteren nog eens op mee te werken aan de opvang. “Ik heb geen stuk land waarop ik het zelf kan oplossen.” Steeds meer gemeenten doen ook mee. Volgens het weblog Sargasso waren er op 14 september opvanglocaties in 57 gemeenten en hadden op dat moment al 46 gemeenten extra opvang toegezegd.

Woningen

Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten deed gisteren een oproep. De VNG vroeg alle gemeenten ervoor te zorgen dat asielzoekers met een verblijfsstatus een woning krijgen. Nu stokt die huisvesting vaak, waardoor asielzoekerscentra overvol raken.

In het onderzoek van de NOS en de regionale omroepen zegt 25 procent van de gemeenten onvoldoende sociale huurwoningen beschikbaar te hebben om de verwachte toestroom dit jaar op te vangen. 20 procent weet het niet precies; 55 procent heeft voldoende huizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl