Een Rode Kruis-vrijwilliger sorteert kleding die ingezameld is voor vluchtelingen.

Telefoon vrijwilligersorganisaties staat roodgloeiend

Bij vrijwilligersorganisaties in Nederland staat de telefoon roodgloeiend: de afgelopen weken hebben zich honderden mensen gemeld voor een vrijwilligersfunctie, blijkt uit een belronde van NOS op 3. Dat komt vooral door de beelden van vluchtelingen die op tv of internet te zien zijn.

"We merken dat het breed in de samenleving leeft", vertelt Martijn van der Linden van VluchtelingenWerk Nederland. Bij die organisatie stromen de aanmeldingen binnen. "De afgelopen weken hebben zich bijna duizend mensen gemeld."

Studenten

Niet alleen bij VluchtelingenWerk Nederland is het druk, ook bij de Vrijwilligers Centrales in Amsterdam, Den Haag en Utrecht gaat de telefoon non-stop. Zo zien ze in Den Haag een stijging van 14 procent.

Amsterdam en Utrecht hebben geen exacte cijfers, "maar de plekken voor een intakegesprek zitten al voor de tweede week op rij vol", zegt een woordvoerder. In Utrecht rinkelt de telefoon ook de hele dag: "Opvallend is ook het grote aantal studenten dat zich hier vrijwillig komt inzetten." Alleen bij de Vrijwilligers Centrale in Rotterdam zien ze geen stijging.

Dankbaar baantje

Elise Schutte (23) is zo'n vrijwilliger. Op het kantoor van Vluchtelingenwerk in Den Haag helpt ze asielzoekers bij het aanvragen van een zogeheten gezinshereniging. "In 2013 ben ik gaan reizen door Oost-Turkije, langs de grens met Syrië", vertelt ze. "Toen was de oorlog al begonnen en ik zag toen al die vluchtelingen de grens overkomen. Dat waren vaak vrouwen met kinderen. Terug in Nederland had ik het gevoel dat ik iets moest doen."

Via een simpele Google-search kwam ze terecht bij haar vrijwilligersbaan.

"Ik begon als taalmaatje en dat deed ik twee tot drie dagen in de week. Nu vrijwillig ik één dag in de week, omdat ik ook nog een master doe. Bovendien is de functie 'gezinshereniging' best wel pittig. Maar het is dankbaar werk. Laatst mocht ik een van mijn Syrische cliënten bellen met de boodschap dat zijn vrouw mag overkomen. Zulk nieuws geven, vind ik iets heel moois."

Ik had het gevoel dat ik iets moest doen.

Elise Schutte
Elise doet gezinshereniging

Heftige beelden

"Het zijn de beelden van de vluchtelingenstroom die mensen op tv zien die hen zo motiveert om iets te doen", legt Van der Linden van VluchtelingenWerk Nederland uit.

"Mensen melden zich al langer aan voor een vrijwilligersbaan, maar het beeld van het verdronken en aangespoelde jongetje Aylan was voor veel mensen de druppel. Sindsdien is het structureel drukker."

Turkse agenten staan om het lichaam van het verdronken Syrische jongetje Aylan (3).

Belangrijke deadline

Waar moet je nou op letten als je vrijwilligerswerk gaat doen? "Je moet vooral openstaan voor een andere manier van denken en je proberen in te leven in de ander. Soms doen cliënten dingen die ik niet helemaal begrijp", zegt Elise.

"Sommigen komen bijvoorbeeld niet naar ons toe als ze een belangrijke brief krijgen. Dat kan dan een beetje frustrerend zijn, want vaak staat er dan een belangrijke deadline in zo'n brief. Ook probeer ik een beetje te letten op wat ik aandoe, omdat mensen toch iets anders gewend zijn. Maar dat is persoonlijk, dat hoef je helemaal niet te doen."

Of al die mensen die zich nu hebben gemeld als vrijwilliger ook echt aan de slag gaan, is nog maar de vraag. Eerst moeten de geïnteresseerden 'gematched' worden aan een vrijwilligersfunctie. Bovendien is er bij sommige centra niet direct plek voor alle vrijwilligers, omdat veel vluchtelingen nog in opvangcentra zitten. Als zij worden overgeplaatst naar asielzoekerscentra in de steden, zijn er ook meer vrijwilligers nodig.

Deel artikel: