De grens van Servië naar Hongarije bij Röszke werd vanavond afgesloten AFP

Een woordvoerder van de Hongaarse regering heeft aangekondigd dat iedereen die geen asiel heeft aangevraagd in Servië het land niet in komt. De vluchtelingen zullen worden teruggestuurd. De regering zegt daarmee de internationale regels te volgen.

"Als iemand een asielaanvraag doet hier, zal hem worden gevraagd of hij in Servië een asielaanvraag deed", zei premier Orbán een paar uur eerder tijdens een televisie-interview. "En als dat niet zo is, zal zijn aanvraag worden afgewezen, want Servië is een veilig land. Als ze alleen veiligheid zoeken, hoeven ze niet allemaal te proberen naar Duitsland te komen."

Servië op zijn beurt heeft gezegd het niet te accepteren als vluchtelingen door Hongarije worden teruggestuurd. "Zij zijn niet langer ons probleem", zegt de Servische minister van migratie, Aleksandar Vulin.

Strenge regels

Vanaf vandaag gelden er nieuwe aangescherpte regels voor immigratie. Iedereen die vanuit Servië Hongarije binnenkomt, riskeert drie jaar celstraf. Vluchtelingen of mensensmokkelaars die een gat knippen in het hek dat Hongarije langs de grens heeft gebouwd, kunnen vijf jaar gevangenisstraf krijgen.

'De politie en de VN doen niets'

De laatste plek waar vluchtelingen via Servië nog Hongarije binnen konden komen, is vannacht dichtgegaan. Het gaat om de officiële grensovergang bij Röszke. Tot middernacht werden er nog mensen de grens over gelaten, maar daarna ging het hek dicht.

Eerder op de dag werd de sluiproute over het spoor afgesloten. Tienduizenden mensen gebruikten de afgelopen weken deze route. Volgens correspondent Marcel van der Steen stond er na middernacht nog een kleine groep mensen aan de kant van Servië. Het is onduidelijk wat er vandaag gaat gebeuren met deze mensen, en wat de grensbeambten zullen zeggen tegen de vluchtelingen die vannacht nog zijn aangekomen.

STER reclame