Malik Azmani
NOS Nieuws

VVD wil grenscontroles als EU niet in actie komt

Als Europa vandaag niet met een structurele oplossing komt voor de vluchtelingencrisis, moet Nederland de grenzen intensief gaan controleren. VVD-Kamerlid Malik Azmani zegt dat het dan ieder voor zich is.

Azmani reageert daarmee op het besluit van Duitsland om tijdelijk weer grenscontroles in te voeren om de toestroom van vluchtelingen onder controle te krijgen. "Bondskanselier Merkel heeft dit over zichzelf afgeroepen", zei Azmani in het NOS Radio 1 Journaal. "Je weet van tevoren dat een open-armenpolitiek niet reëel is."

Het VVD-Kamerlid zegt dat België en Oostenrijk al overwegen om extra controles aan de grens te gaan uitvoeren. Als er geen Europese oplossing komt, dan moet Nederland dat ook gaan doen, vindt hij. "Dan wordt het een soort Europa van ieder voor zich."

Veilige havens

Azmani wil dat de Europese ministers vanmiddag in Brussel het probleem echt gaan aanpakken. De buitengrenzen moeten beter worden gecontroleerd en er moeten veilige havens komen in de regio waar de vluchtelingen vandaan komen. "En de asielprocedures moeten worden stopgezet. Alleen dan voorkom je dat mensen de gevaarlijke reis naar Europa gaan maken." Mensen in nood zijn volgens Azmani welkom: zij kunnen worden uitgenodigd naar Nederland te komen.

Coalitiegenoot PvdA ziet niets in het aanscherpen van de grenscontroles. "We moeten juist niet door met dit ieder-voor-zich-denken", zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. "We moeten werken aan gezamenlijk asielbeleid. Dat Duitsland zich nu hiertoe genoodzaakt ziet, laat zien hoe groot de noodzaak is. We rekenen op daadkracht van de Europese leiders om dit gezamenlijk aan te pakken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl