'Fundamentele besluiten nodig bij EU-overleg over migranten'
In Brussel hebben de Europese ministers van Justitie vanmiddag een noodoverleg over de vluchtelingencrisis. "Er moeten nu echt fundamentele besluiten worden genomen", zegt correspondent Gwen ter Horst. "De kernwaarden van de Europese Unie staan onder druk. Dat hebben we nog niet eerder meegemaakt."
Namens Nederland is staatssecretaris Dijkhoff aanwezig bij de bijeenkomst, die om 15.00 uur begint. Hij zal met de EU-ministers spreken over onder meer de verplichte herverdeling van 120.000 vluchtelingen over Europa.
"Waarschijnlijk worden ze het vandaag wel eens over het plaatsen van 40.000 vluchtelingen", zegt Ter Horst. "Maar het aantal van 120.000 stuit nog op veel verzet, vooral vanuit Oost-Europese landen. Dat wordt nog een flink robbertje vechten."
Druk
Volgens Ter Horst is de druk op de EU-landen toegenomen nadat Duitsland gisteren de grenzen heeft gesloten. Zij denkt dat Merkel op die manier een signaal wil geven. "De Duitsers willen duidelijk maken dat alle lidstaten hun verantwoordelijkheid moeten nemen."
Ook de Europese bevolking wil dat er een oplossing komt voor de toenemende vluchtelingencrisis. "Maar we moeten niet vergeten dat we van heel ver komen. Voor de zomer deden de EU-landen nog moeilijk over 40.000 vluchtelingen, nu moet er een beslissing worden genomen over 120.000 migranten."
Pijnpunt
"Alle lidstaten zijn van mening dat die mensen verdeeld moeten worden over Europa", zegt Ter Horst. "Maar het verplichte karakter van de maatregel is onderwerp van discussie. Dat is voor veel landen een pijnpunt."
Zij verwacht daarom ook niet dat er vandaag vergaande beslissingen worden genomen. Nederland wil bijvoorbeeld dat het toelaten van vluchtelingen wordt gekoppeld aan opvang in de regio. Landen als Hongarije, Tsjechië en Letland zijn tegen de herverdeling.
De president van de Europese Unie, Donald Tusk, dreigde deze week dat hij de regeringsleiders bijeen gaat roepen voor een EU-top als er niet snel genoeg stappen worden genomen. Een pressiemiddel, zegt Ter Horst. "Dat laat zien hoe enorm deze crisis is".