NOS Nieuws

Vluchtelingen overnachten noodgedwongen op Nederlandse stations

Vluchtelingenwerk

Veel vluchtelingen die in de avonduren op een Nederlands treinstation aankomen, kunnen niet verder reizen naar een asielzoekerscentrum. Bij gebrek aan een alternatief overnachten zij op het station of op straat. "Ze horen eigenlijk een warm onthaal te krijgen", zegt Jasper Kuipers van Vluchtelingenwerk.

De migranten krijgen bij aankomst in Nederland een document met de naam van het asielzoekerscentrum waar ze zich moeten melden. Maar ze arriveren vaak pas 's avonds laat op bijvoorbeeld Amsterdam Centraal, zegt Kuipers. Dan is de laatste trein al vertrokken.

"Misschien dat ze met het openbaar vervoer dan nog in Zwolle kunnen komen", zegt Kuipers. "Maar dan moeten ze daar de nacht doorbrengen op het station. We sturen ze eigenlijk gewoon de straat op."

Oplossing

Volgens Kuipers moet de overheid zorgen voor beter vervoer en opvang. "Er komen nu eenmaal meer vluchtelingen naar Nederland. We kunnen er niet meer op vertrouwen dat kerken en vrijwilligers het voor ons regelen."

Hij zegt dat er snel een oplossing moet komen voor het probleem. "De vluchtelingen worden ziek als ze buiten overnachten. Er zijn ook kinderen bij die op straat slapen. Dat vind ik verontrustend."

Emmen heeft inmiddels maatregelen genomen zodat vluchtelingen niet langer op het station hoeven te slapen. Vluchtelingen die na half elf 's avonds aankomen, worden met een taxi naar het aanmeldcentrum Ter Apel gebracht.

  • NOS / Jeroen de Jager
    Een groepje vluchtelingen gaat het station in Amsterdam binnen
  • NOS / Jeroen de Jager
    Een aantal vluchtelingen wacht op het station in een ruimte van de politie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl