Vluchtelingen wachten in Emmen op de bus naar het aanmeldcentrum in Ter Apel
NOS Nieuws

In Emmen slapen vluchtelingen niet meer op het station

  • Colette van Nunen

    Verslaggever

  • Colette van Nunen

    Verslaggever

Emmen heeft maatregelen genomen zodat vluchtelingen niet langer op het station moeten slapen. Vluchtelingen die na half elf 's avonds aankwamen, konden niet verder reizen naar het aanmeldcentrum in Ter Apel, omdat de laatste bus al vertrokken was.

Een taxi brengt laatkomers nu gratis naar Ter Apel. Daarnaast waren er ook geen sanitaire voorzieningen op het station en deden mensen hun behoeften in het plantsoen. Twee wc-hokjes moeten daar een eind aan maken. "Eigenlijk moet het COA dit probleem oplossen, maar wij vonden de situatie niet meer humaan," zegt wethouder Bouke Durk Wilms. De gemeente is met het COA in overleg over een oplossing.

Wethouder Emmen: busjes naar Ter Apel voor vluchtelingen

Tweespalt

"Soms sliepen ze hier bij de bushalte tot de eerste bus ging rijden." De buschauffeur van lijn 73 van Emmen naar Ter Apel heeft de laatste tijd veel meer vluchtelingen vervoerd. Het aantal passagiers is bijna verdubbeld.

Buschauffeur: als mensen geen geld hebben neem je ze soms toch mee

De chauffeur van lijn 73 vertelt dat er de laatste tijd vaak twee bussen rijden naar Ter Apel: een voor asielzoekers en een voor de overige reizigers. Als mensen geen geld hebben voor een kaartje komt hij weleens in gewetensnood. Vooral als het de laatste bus is en er kinderen bij zijn. "Dan haal ik weleens mijn hand over het hart, maar je kan het voor de andere passagiers niet maken, dan krijg je tweespalt."

In de laatste bus van maandag zit een familie met kleine kinderen. Ze zijn op tijd weg uit Emmen. Maar als ze in Ter Apel aankomen, kunnen ze nog niet naar bed. Ze moeten in een wachtruimte blijven tot de volgende ochtend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl