Elly van Hulst liep in 1986 het nationale record op de mijl: 4.22,40 ANP
NOS Sport Atletiek

Na 29 jaar en een week raakt Van Hulst haar record kwijt

Sifan Hassan kwam vrijdag als tweede over de streep van de mijl bij de Diamond League-wedstrijden in Brussel. Met haar tijd van 4.18,20 liep ze het Nederlandse record van Elly van Hulst uit de boeken. De oude toptijd van 4.22,40 stond al sinds 5 september 1986. Exact 29 jaar en een week geleden.

"Het werd wel weer eens tijd", vertelt Van Hulst vanuit Portugal, waar ze al lang woont. "Het is natuurlijk nooit leuk als je record wordt verbroken, maar het kon ook niet eeuwig blijven staan."

Diamond League: Hassan wordt geklopt in eindsprint

Genieten van Nederland

Van Hulst kijkt niet heel veel atletiekwedstrijden meer, maar voor de WK in Peking bleef ze 's nachts wakker. "We hebben nu een goede Nederlandse ploeg, daar geniet ik wel van."

Dat er de laatste tijd veel geruchten rondom doping in de sport zijn, vindt ze niet verrassend. "In mijn tijd gebruikten al die Russen en Oost-Duitsers ook al doping, dat wist je gewoon. Ze gebruikten anabolen en ik zag die meiden voor mijn eigen ogen veranderen."

"Maar, het verbaast me vooral bij die Kenianen. Ik dacht altijd dat zij echte natuurtalenten waren. Daar ga je nu toch een beetje aan twijfelen."

Mentaliteit en training

De oud-atlete denkt dat de Afrikaanse afkomst van Hassan er mede voor zorgt dat ze zo goed loopt en haar records verbreekt. "Het is ook de juiste mentaliteit, hard trainen; alles bij elkaar. Het zou niet goed zijn als dat record nooit verbroken werd. Als ik het toen kon, kan iemand anders het nu ook."

STER reclame