NOS Nieuws

Rottenberg weg uit PvdA-kandidatencommissie

Rottenberg maakt in DWDD bekend dat hij opstapt bij de kandidatencommissie

PvdA-prominent Felix Rottenberg stapt op als voorzitter van de commissie die de kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen gaat samenstellen. Dat heeft hij bekendgemaakt in het televisieprogramma De Wereld Draait Door.

Rottenberg zegt dat hij na de kritiek die hij heeft geuit op onder anderen partijleider Samsom niet verder kan. "Ik was vandaag mijn column aan het schrijven en haperde bij de laatste regel." Rottenberg zegt dat hij toen het besluit nam er mee op te houden, omdat zijn publieke uitspraken te veel aandacht hadden getrokken.

Partijvoorzitter Hans Spekman zegt op Twitter: "Ik vind het spijtig dat het zo is gegaan, maar het is goed dat Felix dit heeft besloten."

Bedrijfsleider

In een interview met Vrij Nederland uitte Rottenberg forse kritiek op Samsom, die hij "de bedrijfsleider van het kabinet" noemt. Hij vindt dat minister Lodewijk Asscher de waarden van de PvdA overtuigender kan uitdragen dan Samsom.

PvdA-leider Samsom reageerde laconiek op die uitspraken van Felix Rottenberg. Voor de wekelijkse fractievergadering zei hij dat hij "echt even geen tijd heeft om daarop te reageren. We zijn bezig met zaken als het vluchtelingenprobleem en het aantrekken van de werkgelegenheid. Daar wil ik eigenlijk al mijn aandacht op richten".

Samsom zei verder dat het in de PvdA wel vaker gebeurt dat je elkaar scherp probeert te houden, "soms wat tactischer dan een andere keer".

Stom en fout

Ook op PvdA-minister van Financiën Dijsselbloem had Rottenberg kritiek. Hij noemde hem een "Brusselse supertechnocraat". Ook vindt hij Dijsselbloem "geen visionair of verhalenverteller".

PvdA-voorzitter Spekman noemde de uitspraken van Felix Rottenberg over Diederik Samsom meteen nadat ze bekend werden "stom en fout". Hij zei dat Rottenberg als voorzitter van de kandidaatstellingscommissie dit soort interviews niet hoort te geven. "Hij moet onbevooroordeeld te werk gaan." Maar hij wilde toen nog niet zo ver gaan dat Rottenberg zijn functie moest neerleggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl