AFP
NOS Nieuws

Tusk: snel stappen zetten, anders extra EU-top over vluchtelingen

De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, roept de regeringsleiders van de EU bijeen voor een extra top als er niet snel genoeg stappen worden genomen om oplossingen te vinden voor het vluchtelingenprobleem. Dat heeft de Pool op Twitter laten weten.

Maandag komen in Brussel de ministers van de EU-landen bijeen die verantwoordelijk zijn voor migratie en vluchtelingen. Zij moeten een definitief akkoord bereiken over de herverdeling van 40.000 vluchtelingen uit Syrië, Eritrea en Irak.

Ook moeten de ministers een eerste politiek akkoord sluiten over de nieuwe plannen van de Europese Commissie. In die plannen staat dat 120.000 vluchtelingen volgens een verdeelsleutel verspreid moeten worden over de EU-landen. Lukt het de ministers maandag niet om daar overeenstemming over te bereiken, dan wil Tusk dat de regeringsleiders nog deze maand bij elkaar komen om op het hoogste politieke niveau beslissingen te forceren.

Pas in oktober

Duitsland pleitte er al eerder voor om de EU-regeringsleiders sneller bijeen te roepen. De volgende Europese top staat gepland voor 15 en 16 oktober, maar de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier wil dat overleg graag begin van oktober voeren.

Tusk twitterde vanaf Cyprus. Hij is daar onder meer om te praten over het vluchtelingenprobleem in Europa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl