Overleg over Europees migratiebeleid levert niets op
Overleg in Luxemburg tussen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken over de verdeling van vluchtelingen heeft niets concreets opgeleverd. "De duivel zit hem in de details", zei de Nederlandse minister Bert Koenders na afloop.
EU-buitenlandchef Mogherini gaf na afloop toe dat het "moeilijke gesprekken" waren geweest. Ze deed een oproep om gezamenlijk oplossingen te zoeken. "Dit zijn dramatische gebeurtenissen. Hoe eerder we dat toegeven, des te eerder kunnen we het probleem op een effectieve manier aanpakken."
Het overleg in Luxemburg was informeel en was ook niet bedoeld om besluiten te nemen. Ook kandidaat-EU-landen als Turkije, Servië en Macedonië namen eraan deel.
Dat het Europese asielsysteem niet werkt, daar twijfelt niemand meer aan. Maar struikelblok blijft het maken van afspraken over precieze aantallen vluchtelingen die landen moeten opnemen. Italië, Duitsland en Frankrijk willen een heel nieuw systeem met een eerlijke verdeling over alle EU-landen, maar vooral Oost-Europese lidstaten willen zich niet binden aan quota.
Registratie
Nu moeten vluchtelingen zich op basis van het Verdrag van Dublin laten registeren bij het eerste EU-land waar ze binnenkomen. Vanwege de enorme toestroom, is dat afgelopen dagen in Hongarije niet gelukt. Omdat duizenden mensen op het station van Boedapest strandden, besloot Hongarije vluchtelingen - zonder registratie - met bussen naar de Oostenrijkse grens te brengen.
Volgens Koenders wachten de EU-ministers nu een voorstel af van de Europese Commissie over de vluchtelingenproblematiek. Dat voorstel wordt woensdag verwacht. EU-voorzitter Juncker zal dan waarschijnlijk voorstellen om 160.000 migranten in de EU op te vangen. Het plan gaat daarmee veel verder dan een eerder voorstel om 40.000 mensen op te vangen.
Maandag is er ingelast overleg van de Europese ministers die migratie in hun portefeuille hebben. Het voorstel van Juncker wordt dan besproken.
Oost-Europa
Op basis van welke criteria de vluchtelingen over de 28 lidstaten verdeeld moeten worden, is nog onduidelijk. Juncker zou onder meer de Baltische staten willen ontzien. Volgens Koenders zijn veel Oost-Europese landen bang dat een ruimhartiger regeling alleen maar tot nog grotere vluchtelingenstromen zal leiden.
Daarom is het volgens Koenders ook nodig om afspraken te maken met de landen waar de vluchtelingen vandaan komen en met landen als Servië en Turkije. Veel vluchtelingen komen via die landen naar de EU.
EU-top
Duitsland heeft ervoor gepleit om de EU-regeringsleiders sneller bijeen te roepen. De volgende Europese top staat gepland voor 15 en 16 oktober, maar de Duitse minister Steinmeier wil niet zo lang wachten. Hij stelt overleg begin volgende maand voor. Die top kan dan de komende weken op ministersniveau worden voorbereid.