De SP wil af van de machtige zorgverzekeraars en de zorg goedkoper maken.

SP wil zorgverzekeraars afschaffen

Als zorgverzekeraars worden afgeschaft en hun taken worden overgenomen door een landelijke voorziening, wordt de zorg zowel beter als betaalbaarder. Dat schrijft de SP in het plan 'De zorg is van ons', dat vanaf vandaag beschikbaar is. De partij liet het plan doorrekenen door het CPB en dat concludeert dat 7 van de 10 gezinnen goedkoper uit zouden zijn.

De SP pleit in het plan voor het afschaffen van de zorgverzekeraars, invoering van een publieke basisverzekering, afschaffen van het eigen risico en voor een gemeentelijk basispakket dat het recht op zorg garandeert. Ook wil de partij dat de zorgpremie inkomensafhankelijk wordt.

Lokale zorg

Sinds de zorgverzekeringswet van 2006 zijn zorgverzekeraars private ondernemingen die in concurrentie met elkaar de zorg inkopen. SP-Tweede Kamerlid Leijten: "Ons zorgstelsel loopt nu vast. Het is duur, bureaucratisch en de zorgverzekeraars hebben te veel macht. Onze plannen bieden een alternatief en maken de zorg weer sociaal en publiek. Ook leveren ze tienduizenden banen op."

De partij wil een knip maken in de zorg tussen lokale zorg en landelijke zorg. Gemeenten worden verantwoordelijk voor lokale zorg, het rijk voor ziekenhuizen en instellingen. Alle zorgverzekeraars worden omgevormd tot één Landelijke Zorgvoorziening. Leijten: "Zo breken we de macht."

VVD en PvdA

Het SP-voorstel kan niet rekenen op steun van regeringspartijen PvdA en VVD. De PvdA is het wel met de SP eens dat het anders moet met de verzekeraars.

PvdA-Kamerlid Bouwmeester: "Zorgverzekeraars moeten veel meer hun best doen voor patiënten, de patiënt moet weer centraal komen te staan". Maar hoe dat moet, wil Bouwmeester nu niet zeggen, de PvdA komt in november, bij de zorgbegrotingsbehandeling met plannen daarvoor.

Torenhoge premies

VVD-Kamerlid Rutte noemt het plan "volstrekt onverantwoord" en denkt dat het de beschikbaarheid van zorg in gevaar zou brengen. Volgens hem zullen de kosten van de zorg met miljarden stijgen en zal dat leiden tot "torenhoge zorgpremies voor hardwerkende Nederlanders". Ook zou het plan volgens hem slecht uitpakken voor de werkgelegenheid.

De macht van zorgverzekeraars leidde vorig jaar bijna tot een kabinetscrisis toen een belangrijke wet van minister Schippers over onder meer de beperking van de vrije artsenkeuze werd verworpen door de Eerste Kamer. In de PvdA-fractie bleken drie senatoren tegen te zijn. Zij vonden dat de macht van de verzekeraars in het plan te groot werd. Minister Schippers, die met de wet juist ook wilde besparen op de zorgkosten, kwam in februari met een alternatief plan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl