Juncker spreekt het Europees Parlement toe
NOS Nieuws

Juncker: vluchtelingencrisis legt tekorten EU bloot

Jean-Claude Juncker heeft zich in zijn jaarrede in Straatsburg kritisch uitgelaten over de verdeeldheid in Europa bij de aanpak van de vluchtelingencrisis. "Het gaat niet goed met onze Unie, stelde Commissievoorzitter Juncker aan het begin van zijn 'State of the Union' vast. "Er is een tekort aan Europa en een tekort aan Unie in deze EU. Dat moeten we gezamenlijk veranderen."

De aanpak van de vluchtelingencrisis is nu de eerste prioriteit van de EU, vindt Juncker. Er zijn 500.000 vluchtelingen naar Europa gekomen, voornamelijk uit Syrië en Eritrea. "Het is tijd voor gedurfde actie."

Europa moet vluchtelingen een betere bescherming bieden, maar tegelijkertijd de buitengrenzen scherp bewaken, zei Juncker toen hij de plannen van de Commissie voor de vluchtelingenopvang ontvouwde. Deze voorstellen lekten de afgelopen dagen al uit.

Verplicht

Hij bevestigde dat de Commissie van plan is in totaal 160.000 vluchtelingen uit Griekenland, Italië en Hongarije over de rest van Europa te verdelen. Lidstaten worden verplicht om deze mensen op te nemen. Juncker zei te hopen dat de EU-ministers van Binnenlandse Zaken op hun top van maandag al akkoord gaan met de spreidingsplannen.

Juncker: 'Het is tijd voor actie'

Verder komt er een lijst met 'veilige landen', om te bepalen welke vluchtelingen recht hebben op asiel, en wie er veilig kan worden teruggestuurd.

Juncker waarschuwde de buurlanden van de EU die op de 'veilige lijst' staan, dat ze geen kans meer maken op lidmaatschap van de Europese Unie als ze van de lijst worden geschrapt.

Ook de Dublin-regels gaan op de helling. Juncker stelt voor dat in crisissituaties vluchtelingen niet langer verplicht zijn om in het land van aankomst asiel aan te vragen. Verder zei de commissievoorzitter er voorstander van te zijn dat vluchtelingen gewoon aan het werk moeten kunnen in de EU.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl