Amanda Knox stond in maart na haar vrijspraak de pers te woord
NOS Nieuws

Italiaans hof vernietigend over OM in Knox-zaak

De hoogste rechtbank in Italië heeft vernietigend uitgehaald naar de aanklagers in de Amanda Knox-zaak. De aanklagers gingen overhaast te werk en maakten fout op fout, mede onder druk van de internationale media-aandacht.

Dat zegt het Hof van Cassatie in de nu vrijgegeven motivering van zijn uitspraak in maart. De Amerikaanse studente Amanda Knox en haar Italiaanse ex-vriend werden toen definitief vrijgesproken van de moord in 2007 op de Britse Meredith Kercher, een huisgenote van Knox.

Seksspel

Volgens de aanklagers hadden Knox, haar toenmalige vriend en een man uit Ivoorkust Kercher verkracht, gewurgd en gestoken tijdens een seksspel. In het huis in Perugia waar dat gebeurd zou zijn, werd geen enkel biologisch spoor van Knox of haar vriend gevonden, zegt het hof. Maar van het begin af aan ging het mis.

De koers die de onderzoekers kozen, was het gevolg van "verbijsterende zwakte" van de onderzoekers. Als zij niet zo amateuristisch te werk waren gegaan, zou de onschuld van Knox en haar vriend waarschijnlijk bij het begin van het onderzoek al duidelijk zijn geworden, schrijft het hof.

Mede door de fouten van de aanklagers werden Knox en Sollecito in 2009 tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. Er volgden meer rechtszaken, voordat zij in maart definitief werden vrijgesproken. De man uit Ivoorkust zit een straf uit van zestien jaar.

Dankbaar

"Ik ben zeer dankbaar dat het Italiaanse hooggerechtshof zijn visie heeft bekendgemaakt en duidelijk heeft gezegd dat ik onschuldig ben", schrijft Knox op haar website. "Ik begin nu aan de rest van mijn leven. Eén van mijn doelen is anderen helpen die ten onrechte zijn beschuldigd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl