Raffaele Sollecito bij het Hof in Rome
NOS Nieuws

Amanda Knox en ex-vriend definitief vrij

De Amerikaanse Amanda Knox is definitief vrijgesproken van de geruchtmakende moord op de Britse studente Meredith Kercher, in 2007 in Perugia. Het Italiaanse Hof van Cassatie heeft ook Knox' ex-vriend Raffaele Sollecito (31) vrijgesproken.

Met de uitspraak van het Hof komt een einde aan jarenlang juridisch getouwtrek. Italiaanse rechters hebben vijf keer naar de zaak gekeken. Een hoger beroep is na de uitspraak van het Hof van Cassatie niet meer mogelijk.

De 27-jarige Knox en Sollecito werden jarenlang verdacht van het medeplegen van de moord op Kercher. De hoofdverdachte, een man uit Ivoorkust, zit een straf van 16 jaar uit voor de moord. Maar de rol van Knox en haar toenmalige vriend is altijd onduidelijk gebleven.

Amanda Knox: 'Dankbaar dat ik mijn leven weer terug heb'

Terug naar VS

Het duo werd in 2009 voor het eerst veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Twee jaar later kwamen ze vrij, nadat een rechter in hoger beroep oordeelde dat ze niets met de moord te maken konden hebben. Knox keerde daarop terug naar de VS.

In 2013 werd de zaak toch weer heropend en werd Knox bij verstek veroordeeld tot 28 jaar cel. Sollecito kreeg toen 25 jaar, maar was in afwachting van de uitspraak van vandaag nog wel op vrije voeten.

Opgelucht

In een eerste reactie heeft Amanda Knox laten weten dat ze opgelucht en dankbaar is. Knox woont tegenwoordig in Seattle.

De ouders van Kercher hebben laten weten dat de uitspraak voor hen een hard oordeel is, maar dat ze hem wel respecteren.

Verbazing in Italië

NOS-correspondent Rop Zoutberg vertelt dat in Italië verbaasd op de vrijspraak wordt gereageerd. "Het Hof van Cassatie had drie mogelijkheden: vrijspraak, terugverwijzen naar een lagere rechtbank of bevestiging van de veroordeling.

De zaak heeft lang geduurd en ging van een veroordeling naar een vrijspraak naar opnieuw een veroordeling. Dat het Hof van Cassatie nu definitief tot vrijspraak besluit, is een grote verrassing", zegt Zoutberg.

Het Hof van Cassatie komt binnen negentig dagen met een toelichting op de uitspraak.

De zaak Amanda Knox

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl