Een groep asielzoekers komt met een bus aan bij de Zeelandhallen
NOS Nieuws

Opvang asielzoekers roept lokaal ook weerstand op

Met een speciale uitzending van Humberto Tan vanavond op RTL4 en een extra uitzending woensdag bij de NPO is er veel aandacht voor de vluchtelingencrisis. Ondertussen komen veel mensen in actie; het zijn er zelfs zo veel dat het COA een oproep doet om geen spullen meer te brengen. Toch groeit op verschillende plekken ook de weerstand tegen de opvang van asielzoekers, blijkt uit verhalen van omwonenden bij andere omroepen.

Zo stuit de mogelijke komst van een aanmeldcentrum in het Brabantse Gilze-Rijen op verzet bij bewoners, meldt EenVandaag. Nederland heeft nu één aanmeldcentrum en dat staat in Ter Apel, maar om dat centrum te ontlasten, is het COA op zoek naar een tweede locatie. In Gilze-Rijen is al een asielzoekerscentrum. "We hebben de grens bereikt met 1200 vluchtelingen", zegt een buurtbewoner in de uitzending.

Communicatie

Ook in Leidschendam zijn omwonenden ongerust over de gesprekken die de gemeente voert met het COA. Dat wil 800 vluchtelingen onderbrengen in een voormalige psychiatrische instelling, meldt Omroep West. Sommige buurtbewoners vinden het teleurstellend dat de gemeente hen niet persoonlijk heeft geïnformeerd.

Op een bijeenkomst over de komst van 400 vluchtelingen naar de Americahal in Apeldoorn werd ook kritiek geuit op de communicatie van de gemeente richting de bewoners, zegt Omroep Gelderland. Er waren ook zorgen over de veiligheid voor de wijk.

Afgelopen weekend werd in Velsen-Zuid in Noord-Holland een spandoek aan een viaduct gehangen met de tekst 'Stop immigratie! Eigen volk eerst'. Het is niet bekend wie het doek heeft opgehangen, zegt RTV Noord-Holland. Er zijn geen plannen om asielzoekers onder te brengen in het dorp.

De komst van een opvanglocatie in Enschede stuit op veel verzet, meldt RTV Oost. Er werden onder meer spandoeken opgehangen tegenover de beoogde plek voor de opvang met de tekst 'Hier geen azc. Nu 600, straks 1800!'. Omwonenden zeggen tegen de omroep dat ze het nieuws via de media moesten vernemen.

Lokale partijen

Niet alleen burgers, maar ook enkele lokale partijen roeren zich. Zo vindt de Haarlemse partij Forza! dat er een referendum moet komen als wordt besloten tot de komst van een asielzoekerscentrum. In de Utrechtse gemeente Stichtse Vecht is de partij Lokaal Liberaal niet blij met de plannen om vluchtelingen op te vangen. Die krijgen ten koste van 'reguliere' woningzoekenden voorrang op een woning, stelt de partij.

De Statenfractie van de PVV is fel tegen de heropening van het asielzoekerscentrum in Venlo, meldt 1Limburg. De partij vindt dat de gemeente de belofte aan de bewoners schendt om het terrein te sluiten en terug te geven aan de natuur.

Ook landelijke politici mengen zich in het lokale debat over de komst van asielzoekers. Zo riep PVV-leider Wilders de gemeenteraadsleden van Zeewolde op om zich te verzetten tegen de komst van een opvanglocatie voor 900 asielzoekers. Kamerlid Kuzu (voormalig PvdA'er, nu DENK) kwam ook naar Zeewolde en moedigde de raad juist aan om in te stemmen met de plannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl