Het aanmeldcentrum in Ter Apel
NOS Nieuws

Gilze-Rijen in beeld als tweede 'Ter Apel'

Nederland krijgt mogelijk na Ter Apel een tweede centraal ontvangstcentrum voor asielzoekers in Gilze-Rijen. De gemeente heeft van de IND, het COA en de Dienst Terugkeer en Vertrek een brief (.pdf) gekregen waarin staat dat de drie organisaties verkennen of de Noord-Brabantse gemeente een geschikte plek voor zo'n nieuw centrum is.

Het is niet duidelijk hoe ver gevorderd de plannen voor een tweede aanmeldplek zijn. Een woordvoerder van Gilze-Rijen bevestigt dat de brief bij de gemeente is binnengekomen, maar volgens het COA zijn de plannen nog helemaal niet concreet.

"We zijn slechts aan het kijken of er een plek moet komen om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. Berichten in de media dat Gilze-Rijen zeker de tweede aanmeldlocatie van Nederland wordt, moet ik echt nuanceren", zegt een COA-woordvoerder.

Ontvangstcentrum voor asielzoekers in Gilze-Rijen

Samenwerking

De gemeente Gilze-Rijen heeft al een asielzoekerscentrum. Dat wordt nu verbouwd. De IND denkt erover om na de verbouwing ook in dat centrum te gaan zitten. "Maar dat betekent nog niets", zegt de COA-woordvoerder. "Het is alleen maar organisatorisch handig om samen te gaan."

Verder zegt de woordvoerder dat Gilze-Rijen is uitgenodigd om een kijkje te nemen in Ter Apel. "Dan kan de gemeente zien hoe samenwerking in de praktijk gaat."

Volgens de woordvoerder van de gemeente komt het initiatief voor het bezoek aan het centrum in Ter Apel niet van het COA, maar van de burgemeester.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl