Vluchtelingen discussiëren met de Hongaarse politie bij het station van Bicske
NOS Nieuws

Honderden vluchtelingen nog steeds in Hongaarse treinen

Ten westen van Boedapest zitten zeker vijfhonderd vluchtelingen nog steeds vast in een trein. Die was op weg van de Hongaarse hoofdstad naar Oostenrijk, maar is na zo'n 40 kilometer stilgezet door de Hongaarse politie bij het station van het plaatsje Bicske.

Het was de bedoeling van de politiemensen om de reisdocumenten van de vluchtelingen te controleren en hen dan over te brengen naar een vluchtelingenkamp in de buurt, maar verreweg de meeste mensen weigeren dat. Vanmiddag gingen vluchtelingen uit protest op de rails liggen, waarop de politie ingreep. Tientallen mensen zouden zijn opgepakt.

Inmiddels zouden er op het station van Bicske nog twee treinen met vluchtelingen bij zijn gekomen. "Behalve de eerste trein, die vanochtend al uit Boedapest vertrok, is er rond 21.00 uur nog een trein met vluchtelingen bij het station van Bicske aangekomen", zegt Trouw-correspondent Runa Hellinga vanuit Boedapest.

'Ik ga niet verder'

Drie treinen

"Die tweede trein is een tijdje kwijt geweest, maar die schijnt vanuit Gyö naar Bicske te zijn gereden. Hoeveel mensen daarin zitten, is niet duidelijk." Later zou er ook nog een trein uit Hegyeshalom, aan de grens met Oostenrijk, terug zijn gereden naar Bicske.

"Dat betekent dat daar nu dus drie treinen met vluchtelingen staan, die bewaakt worden door de Hongaarse politie", zegt Hellinga. Ook van de derde trein is niet duidelijk hoeveel mensen erin zitten.

Hongaarse politiemensen kijken toe als vluchtelingen een trein beklimmen in Bicske

De Verenigde Naties melden dat de hulp die de vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft aangeboden bij de opvang van de vluchtelingen door de Hongaarse autoriteiten is afgewezen.

Hongerstaking

Het is nu rustig bij de treinen, maar er zouden wel vluchtelingen zijn die een hongerstaking hebben aangekondigd om een doorreis af te dwingen. Het merendeel van de migranten zou afkomstig zijn uit Syrië en via Hongarije en Oostenrijk naar Duitsland willen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl