Deze mensen zijn uit protest op het spoor gaan liggen bij het station van Bicske
NOS Nieuws

Hongaarse politie zet migrantentrein stil bij kamp

Vanuit de Hongaarse hoofdstad Boedapest is voor het eerst sinds dinsdag weer een trein met migranten vertrokken. De trein leek op weg naar Sopron, aan de Oostenrijkse grens, maar is na 40 kilometer gestopt bij het station van Bicske, waar een vluchtelingenkamp is.

De politie probeert de honderden migranten uit de trein te halen en naar het kamp te vervoeren, maar dat stuit op verzet. Volgens het persbureau Reuters roepen ze "Geen kamp, geen kamp!", bonzend op de ruiten. Tientallen mensen zijn uit protest op de rails gaan liggen.

De trein vertrok aan het eind van de ochtend vanuit Boedapest, enkele uren nadat de politie migranten weer toegang had gegeven tot het station. De beëindiging van de politieblokkade leidde tot een massale bestorming door de migranten die al dagen op het stationsplein bivakkeerden.

Volgens correspondent Judith van de Hulsbeek waren de vluchtelingen ongetwijfeld in de veronderstelling dat de trein hen naar de grens zou brengen, vanwaar ze verder naar het westen zouden kunnen gaan. "En dan eindigt de reis bij een kamp. Dat is wat ze zo boos maakt."

Het merendeel van de migranten is afkomstig uit Syrië en wil via Hongarije naar Duitsland of Oostenrijk. Volgens de Hongaarse premier Orbán is de vluchtelingenstroom onbeheersbaar geworden en moet de Duitse regering een oplossing zoeken.

Hongaarse trein met migranten stopt bij vluchtelingenkamp

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl