Merkel gaf een persconferentie in Zwitserland AFP

Bondskanselier Merkel heeft gezegd dat de vluchtelingencrisis een probleem is dat alle landen in Europa aangaat. Ze reageert daarmee op een uitspraak van de Hongaarse premier Viktor Orbán, die de vluchtelingencrisis een Duits probleem noemt.

Orbán vindt dat de Duitse regering een oplossing moet zoeken voor de grote toestroom van vluchtelingen naar zijn land. Uiteindelijk willen ze allemaal door naar Duitsland, is zijn argument.

Verdrag van Genève

Op een persconferentie in Zwitserland zei Merkel  dat "Duitsland doet dat wat moreel en juridisch noodzakelijk is. Niets meer en niets minder".

Ze waarschuwde Hongarije dat het land zich aan het Verdrag van Genève moet houden, dat de bescherming van vluchtelingen uit oorlogsgebieden garandeert. "Het Verdrag van Genève geldt niet alleen in Duitsland, maar in elke lidstaat van de Europese Unie."

Volgens Merkel moet Europa hulp bieden aan de landen aan de grenzen van Europa die overspoeld worden met vluchtelingen. Ook moet de stroom vluchtelingen eerlijker verdeeld worden over de Europese lidstaten. Nu zijn het vooral landen als Zweden, Oostenrijk en Duitsland die de meeste vluchtelingen opnemen.

STER reclame