De Franse premier Hollande (R) met de Ierse premier Kenny die vandaag op bezoek is in Parijs

'EU-landen moeten minimumaantal vluchtelingen opnemen'

Frankrijk en Duitsland komen met een voorstel voor een nieuw vluchtelingenbeleid in Europa. Daarmee moeten vluchtelingen beter verspreid worden over de landen binnen de Europese Unie. Dat staat in een verklaring van de Franse president Hollande na een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Merkel.

"Mensen die worden vervolgd en op de vlucht zijn voor oorlog moeten worden beschermd", staat in de verklaring. Hollande en Merkel vinden dat de Europese Unie doortastend moet handelen.

Frankrijk en Duitsland komen met een voorstel voor een nieuw vluchtelingenbeleid.

Minimumaantal

Om de vluchtelingen zo goed mogelijk te verspreiden komt er voor alle EU-landen een bindend quotum. Landen zijn verplicht om dat minimumaantal vluchtelingen op te vangen, zei president Hollande op een persconferentie.

Hollande vindt dat er op dit moment landen zijn die zich niet aan hun verplichtingen houden, maar hij zei niet welke landen dat zijn.

Eerder zijn ook al vluchtelingen over de lidstaten verdeeld. In juli werden 32.500 bootvluchtelingen uit kampen in Italië en Griekenland over de landen verspreid. Over dat plan waren toen vooral Oostenrijk, Hongarije en Polen heel kritisch, omdat die vinden dat zij al genoeg vluchtelingen uit de Balkan binnenkrijgen.

Economische vluchtelingen

Verder moet er een beter terugkeerbeleid komen voor economische vluchtelingen. Als zij geen recht hebben op opvang moeten die terugkeren naar het land van herkomst. Om dat voor elkaar te krijgen moet er beter worden samengewerkt met het land waar ze vandaan komen.

14 september worden de voorstellen besproken in de ministerraad in Brussel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl