Rob de Wijk
NOS Nieuws

'Overlopen vooral politiek vervelend'

Het nieuws dat een Nederlandse militair zich waarschijnlijk heeft aangesloten bij Islamitische Staat is vooral politiek vervelend, zegt veiligheidsdeskundige Rob de Wijk. Hij denkt dat het voor de militaire acties tegen IS weinig verandert, omdat de sergeant van 26 vanuit zijn functie waarschijnlijk nauwelijks over operationele kennis beschikte.

Volgens De Wijk is er binnen Defensie altijd een klein risico op overlopers. "Dit is wat je krijgt als de krijgsmacht een afspiegeling van de maatschappij vormt", zegt hij.

De Wijk is als hoogleraar internationale betrekkingen verbonden aan de Universiteit Leiden. Hij leidt daarnaast het Haagse Centrum voor Strategische Studies (HCSS).

Levenslang

De overgelopen sergeant riskeert bij terugkomst naar Nederland een lange gevangenisstraf. De advocaten Michael Ruperti en Sébas Diekstra, die zijn gespecialiseerd in militaire zaken, zeggen dat hij dertig jaar cel of zelfs levenslang kan krijgen.

"Als hij zich bij IS aansluit, is dat desertie naar de vijand", zeggen de advocaten tegen het ANP. "Als hij in tijd van oorlog opzettelijk de vijand helpt, komt dat neer op militair verraad. Daarop staan de maximale straffen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl