Overlopen militair naar IS 'dramatisch'
Politieke partijen in Den Haag reageren geschokt op het nieuws dat een Nederlandse militair is overgelopen naar IS.
"Dit is echt een dramatisch moment", zegt ChristenUnie-Kamerlid Segers. "Iemand die getraind is om vrijheid te verdedigen en die de speciale taak heeft onze rechtstaat te beschermen is overgelopen naar een vijand die die vrijheid om zeep wil helpen."
Kamerlid Grashoff van GroenLinks vindt het nieuws "ernstig en erg droevig", juist omdat het een militair is die hier is opgeleid en getraind. "Maar je ziet ook in de samenleving dat mensen zich om onbegrijpelijke redenen aansluiten bij IS. Je kunt niet honderd procent uitsluiten dat dit bij defensie gebeurt. Ik wil in ieder geval van defensie niet het onmogelijke vragen."
Opleidingsinstituut
"Defensie blijkt dus helaas misbruikt te worden als een opleidingsinstituut voor terroristen", reageert PVV-leider Wilders. "Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Het wordt tijd dat de Nederlandse regering eindelijk wakker wordt en begrijpt dat ons de oorlog is verklaard."
De PVV maakte eerder bezwaar tegen Nederlandse militairen die moslim zijn. Minister Hennis verdedigde hen door te zeggen dat zij "net zo hard meevechten voor de vrijheid" als elke andere militair.
D66-Kamerlid Hachchi vindt ook dat het feit dat de militair moslim is, niets zegt over andere militairen met hetzelfde geloof. "Het gaat om mensen die radicaliseren."
Hachchi vraagt zich af of er wel goed is gereageerd op de signalen van deze militair. "Ik ben zelf militair geweest. Militairen werken nauw met elkaar samen, zijn echt 'buddies'. Radicalisering ontstaat in de loop van de tijd. Je zou dat soort signalen snel kunnen oppikken."
Individu
De Kamerleden hebben veel vragen aan minister Hennis over de procedures en screenings bij defensie en het legeronderdeel waar de militair werkte.
SP-Kamerlid Van Bommel: "Het doet vragen rijzen over de selectie en opleiding van mensen, maar ook over wat er gebeurt als ze eenmaal bij defensie werken. Het overlopen naar IS is de uitkomst van een proces van radicalisering. Het is kennelijk onvoldoende gevolgd, dat moet beter."
Ook vraagt van Bommel zich af of het om een individu gaat of dat er mogelijk meer militairen volgen.
De PvdA is daar ook bezorgd over. "Defensie moet nu alles op alles zetten om boven tafel te krijgen hoe dit heeft kunnen gebeuren en welke informatie mogelijk in handen van ISIS is gekomen", zegt PvdA-Kamerlid Eijsink. "Het is zorgelijk, in het bijzonder voor collega-militairen."
"Geen twijfel over screening"
VVD-Kamerlid Teeven noemt het nieuws heftig, maar hij zoekt de oorzaak niet bij het personeelsbeleid van de krijgsmacht. "Geen twijfel aan de screening van de krijgsmacht. Iemand kan snel de extremistische kolder in de kop krijgen."
Ook hij wil van minister Hennis weten over welke informatie de overgelopen militair beschikt en welke maatregelen daartegen genomen moeten worden.