Passend onderwijs moet ertoe leiden dat kinderen met een beperking zo veel mogelijk naar een gewone school gaan
NOS Nieuws

Zorgen in Kamer over passend onderwijs

In de Tweede Kamer is bezorgd gereageerd op de resultaten van een onderzoek over passend onderwijs. Volgens DUO Onderwijsonderzoek zijn de meeste leraren negatief over deze onderwijsvorm, die bedoeld is om kinderen met leer- en gedragsproblemen vaker in het reguliere onderwijs te houden. Veel leraren vinden dat de extra zorg ten koste gaat van de andere kinderen in de klas.

Behalve veel oppositiepartijen is ook regeringspartij PvdA geschrokken. PvdA-Kamerlid Ypma noemde de resultaten zorgwekkend. SP-woordvoerder Siderius vindt passend onderwijs een "marketing-term". Volgens haar raken in de praktijk leraren over hun toeren en worden leerlingen gedupeerd.

Pgb-drama

D66-Kamerlid Van Meenen zei dat de vergelijking met het "pgb-drama" zich opdringt en dat het idee van het passend onderwijs faalt. ChristenUnie-voorman Slob vindt dat de problemen niet moeten worden gebagatelliseerd.

Staatssecretaris Dekker zei dat hij niet verbaasd is dat veel leraren het nieuwe systeem ingewikkeld vinden. Hij erkende dat er nog veel werk aan de winkel is, maar volgens hem is er ook sprake van koudwatervrees.

Chinese muren

Dekker noemde het goed dat de "Chinese muren" tussen het speciaal en het regulier onderwijs zijn weggehaald. Hij zei dat de invoering van het passend onderwijs geen bezuiniging is en dat scholen de manier waarop ze ermee omgaan zelf kunnen organiseren.

Kamer bezorgd over passend onderwijs

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl