Een Syrische militair vorige maand in een verwoeste stad
NOS Nieuws

SP: CDA-idee over grondtroepen naar Syrië is lulkoek

Oppositiepartij SP hoont de suggestie van CDA-leider Buma om grondtroepen in Syrië in te zetten voor de bescherming van vluchtelingen weg. SP-Kamerlid Van Bommel noemt Buma's uitspraken "complete luchtfietserij" en "lulkoek van de bovenste plank".

De CDA-leider wil dat er safe havens komen in het Midden-Oosten om ervoor te zorgen dat vluchtelingen beter in de regio opgevangen kunnen worden.

De SP noemt dat plan "compleet waanzin". "Safe havens hebben nog nergens in de wereld gewerkt", aldus Van Bommel.

Pleidooi

De meeste politieke partijen willen nog niet reageren op het pleidooi van de CDA-leider.

In een interview met NU.nl komt Buma met voorstellen om de chaos in Syrië en omliggende landen aan te pakken. Hij wil dat in Syrië, Irak en Libië safe havens komen. "Dat zijn plekken waar mensen veilig kunnen leven, zodat ze daar kunnen worden opgevangen als vluchteling en niet in handen vallen van nietsontziende mensensmokkelaars."

Grondtroepen

Buma hoopt dat er een discussie in Nederland op gang komt over de inzet van grondtroepen. "Principieel uitsluiten of er maar niet over praten zoals nu gebeurt, kan niet."

Ook oppositiepartij ChristenUnie is niet enthousiast en noemt het plan "onrealistisch". "Het CDA bezuinigde zelf 1 miljard op Defensie en voor een missie in Syrië is toestemming van Assad nodig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl