CDA-leider Sybrand Buma tijdens een debat in de Tweede Kamer
NOS Nieuws

'Opmerkelijk dat Buma grondtroepen in Syrië bespreekbaar maakt'

"Met zijn voorstel voor safe havens in Syrië maakt Buma eigenlijk de inzet van Nederlandse grondtroepen bespreekbaar", zegt politiek verslaggever Wilco Boom. "Dat gaat heel ver. Het is een opmerkelijk pleidooi."

CDA-voorman Buma wil dat er in het Midden-Oosten veilige gebieden komen waar vluchtelingen terechtkunnen. "Hij wil op die manier de vluchtelingenstroom inperken", zegt Boom. "Dat is op zich een logisch voorstel, want je pakt het probleem dan bij de bron aan."

Volgens Boom ligt het onderwerp in de politiek echter erg gevoelig. "Het is niet voor niets dat veel landen er voor kiezen om de terreurbeweging Islamitische Staat alleen vanuit de lucht te bestrijden. Er zitten veel haken en ogen aan het plan voor safe havens."

Drama

Zo denkt Boom dat de veilige havens alleen gerealiseerd kunnen worden met behulp van luchtsteun. "Het is nu namelijk nergens veilig in Syrië. Zonder steun vanuit de lucht is dit plan erg lastig uit te voeren."

"Vervolgens moeten de safe havens door grondtroepen bewaakt worden", zegt Boom. "De landen die dat doen lopen het risico dat ze het conflict worden ingetrokken."

Boom wijst naar enkele voorbeelden uit de geschiedenis. "In Afrika en voormalig Joegoslavië heeft de Verenigde Naties geprobeerd om veilige zones te creëren. Het bleek toen dat grondtroepen die gebieden niet goed konden bewaken. Dat liep uit op een drama."

Lulkoek

Volgens Boom weet Buma zelf ook dat zijn uitspraken gevoelig liggen.

Andere politici wachten nog even met een reactie op het voorstel. Vooralsnog heeft alleen de SP gereageerd. SP-Kamerlid Van Bommel noemde het plan "lulkoek van de bovenste plank".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl